Linkuri accesibilitate

Miraculosul tărîm al comorilor arheologice

Peisajul aproape selenar din Valea Morilor se transformă încet-încet într-un tărîm miraculos al comorilor. Mai întîi, pe locul fostului lac au fost găsite rămăşiţele unui mamut matusalemic. Iar deunăzi arheologii au descoperit o aşezare preistorică din mileniul 5 î.e.n. E foarte posibil ca peste o vreme mîlul fostului lac să ne mai ofere nişte surprize.

Impactul acestor descoperiri nu s-a lăsat mult timp aşteptat. Asanarea lacului din Valea Morilor nu mai e văzută de unii colegi de breaslă drept o gafă sau un proiect dubios. Acum nimicirea lacului e considerată un fapt benefic, fără de care importantele descoperiri nu ar fi fost posibile. Pentru că, nu-i aşa?, mamutul şi aşezarea preistorică nu ar fi ieşit niciodată la iveală dacă cuiva nu i-ar fi trecut prin cap să usuce lacul. În aşa fel o idee neinspirată este uitată şi chiar se converteşte într-o mare performanţă.

Aştept cu nerăbdare să văd ce alte comori vor mai fi găsite în mîlul din Valea Morilor. Mărturisesc că valoarea lor pentru dezvoltarea ţării şi pentru binele cetăţenilor mi se pare nu foarte convingătoare. Mai pregnant cred că e disconfortul provocat cetăţenilor zonei de secarea lacului. Aş remarca faptul că nici acum, după descoperirea mamutului şi a aşezării preistorice, autorul mega-proiectului “secarea lacului”nu a ieşit la rampă, nu a apărut în lumina reflectoarelor. Nu cumva se simte în continuare cu musca pe căciulă?
XS
SM
MD
LG