Linkuri accesibilitate

Bill Clinton în Coreea: misiune umanitară sau folos propagandistic pentru Kim Jong Il ?


Bill Clinton și Al Gore salută ziaristele eliberate la sosirea lor în SUA
Bill Clinton și Al Gore salută ziaristele eliberate la sosirea lor în SUA

Barack Obama: „efort umanitar extraordinar”

Fostul preşedinte democrat, Bill Clinon s-a întors în Statele Unite, însoţit de cele doua jurnaliste, pe care a reuşit să se elibereze din Coreea de nord. De la bun început, administraţia Obama a ţinut să precizeze că a fost vorba de o misiunea umanitară strict personală, dovadă că Bill Clinton a zburat la Fenian cu un avion privat şi nu a fost însoţit de nici o persoană oficială. Cu toate acestea, se fac deja auzite voci critice, care susţin ca prezenţa lui Clinton la Fenian nu a făcut decât să alimenteze maşinăria propagandistică a lui Kim Jong Il.

Cele două ziariste, Laura Ling şi Euna Lee lucrau pentru un post de televiziune înfiinţat de fostul vice-preşedinte Al Gore, care a jucat, alături de Bill Clinton, un rol important în eliberarea loc. Din martie, Laura Ling si Euna Lee era ţinute in Coreea de nord, acuzate ca au intrat ilegal în ţară. Cele două fuseseră condamnate la 12 ani de muncă silnică.

La Casa Albă, preşedintele Obama i-a mulţumit lui Clinton pentru efortul depus: ”Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Clinton – cu care am avut ocazia să vorbesc – pentru efortul umanitar extraordinar, care a rezultat în eliberarea celor două ziariste”.

A fost misiunea una strict umanitară ? Da, este opinia lui Thomas Carothers, vice-preşedintele Centrului Carnegie pentru Pace Internatională. Dar s-ar putea ca vizita lui Clinton la Fenian să fi deschis noi căi de negocieri cu regimul nord - corean: „ Adminsitratia Bush a încercat consecvent să izoleze Coreea de nord dar rezultatul acestei strategii nu este încurajator aşa că trebui să ne obişnuim cu gândul unui dialog” – este de părere Carothers.

Eliberarea celor două ziariste are, ca în orice caz de luare de ostateci, şi o parte negativa. Sau potenţial negativă, remarcă Nicholas Eberstadt, cercetător la institutul American Enterprise. Pentru că in timp ce Clinton pregătea eliberarea celor două jurnaliste din Coreea de nord, in Iran erau arestati 3 turisti americani, acuzaţi şi ei de a fi patruns ilegl în ţară. Oare se aşteaptă acum şi Iranul vizita lui Bill Clinton ?

Va continua Bill Clinton să facă şi alte misiune umanitare ? Posibil, deşi există pericolul ca orice eşec să se răsfrângă asupra secretarului de stat american, Hillary Clinton.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG