Linkuri accesibilitate

Ahmadinejad îşi începe al doilea mandat criticînd Occidentul


 Mahmud Ahmadinejad
Mahmud Ahmadinejad

La Teheran au fost operate astăzi noi arestări printre simpatizanţii opoziţiei

În timp ce Mahmud Ahmadinejad era învestit astăzi la Teheran pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte, atmosfera din faţa Parlamentului nu era deloc festivă. Suporterii opoziţiei s-au adunat la un nou protest, iar forţele de securitate au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.

Ahmadinejad, care este acuzat de mulţi că a divizat profund societatea iraniană, a chemat astăzi, în discursul inaugural, la unitate naţională şi a spus că nu contează cine pentru cine a votat pe 12 iunie. De asemenea, el a reluat atacurile verbale la adresa occidentului. Spunînd că unele guverne au recunoscut alegerile şi noul guvern iranian, dar au refuzat să trimită mesaje de felicitare, Ahmadinejad a tras concluzia că un asemenea comportament arată cum democraţia este considerată bună numai dacă serveşte intereselor occidentale şi a spus că occidentul nu respectă votul şi drepturile altor ţări.

Dar Ahmadinejad este acuzat de proprii cetăţeni că a falsificat alegerile prezidenţiale de pe 12 iunie. El s-a confruntat de atunci cu cele mai ample proteste de stradă în ultimele trei decenii în Republica Islamică. În ciuda măsurilor represive violente ale forţelor de ordine, mulţi iranieni continuă să-şi exprime dezacordul cu victoria lui Ahmadidejad, luînd parte de la proteste de stradă, sau scandînd de pe acoperişul propriilor case „moarte dictatorului”.

Mulţi îi prezic zile grele lui Ahmadinejad. Liderii mişcării post-electorale de opoziţie, Mir Hossein Musavi şi Mehdi Karrubi au promis să menţină presiunile asupra lui Ahmadinejad şi să folosească orice ocazie pentru a-i pune la îndoială legitimitatea. Alţi politicieni iranieni, inclusiv foştii preşedinţi Akbar Hashemi Rafsanjani şi Mohammad Khatami sprijină opoziţia şi au refuzat să ia parte astăzi la ceremonia de învestitură.

Analistul politic, Reza Taghizadeh care locuieşte în Marea Britanie crede că Ahmadinejad va fi nevoit să manevreze cu grijă şi în politica externă. Din cauza refuzului său de a pune capăt programului de îmbogăţire a uraniului, Iranul a fost deja sancţionat de trei ori de Naţiunile Unite. Dacă Ahmadinejad continuă să insiste că programul nuclear iranian este ca „un tren fără frâne”, el se va confrunta cu presiuni internaţionale tot mai puternice, mai ales din partea Statelor Unite, spune Taghizadeh.

Un alt expert în problemele Iranului, profesorul universitar de la Washington Rasool Nafisi crede puţin probabil ca Ahmadinejad să-şi schimbe cursul politic: Nafisi spune că Ahmadinejad este o personalitate inflexibilă şi nu va ţine seama de mişcarea de opoziţie a iranienilor faţă de comportamentul lui pe plan intern şi internaţional.

Ca o dovadă, chiar în ziua în care Ahmadinejad şi-a început cel de-al doilea mandat, la Teheran au fost operate astăzi noi arestări printre simpatizanţii opoziţiei. Între cei arestaţi azi se află, se pare, fiica unui proeminent activist religios şi un jurnalist care coordona o publicaţie online a opoziţiei iraniene.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG