Linkuri accesibilitate

Liderul PL Mihai Ghimpu critică formula D`Hondt de distribuire a mandatelor


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

PL şi AMN vor contesta la Curtea de Apel formula de repartizare

PL si AMN se arata nemultumite ca utilizarea formulei D`Hondt la distribuirea mandatelor avantajeaza matematic partidele mari, in detrimentul celor mici.

Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat intr-o conferinta de presa ca metoda folosita de CEC din 1994 si pina in prezent nu ar fi in concordanta cu legislatia si nu ar reflecta in mod corect optiunea electoratului.

Mihai Ghimpu: N-am gasit nicaieri ca este prevazuta aceasta metoda. Mai mult decat atat am depistat ca in art 4 al Codului Electoral si art 61 al Constitutiei e prevazut ca fiecare vot are putere juridica egala. Nu poate fi corect ca pentru PCRM un mandat sa constituie 14 mii 723 de voturi, iar pentru PL de exemplu 15mii 473, adica cu o mie mai mult. Si cand acumulam mia la fiecare mandat va dati seama ca PL pierde in cazul dat peste 11 mii de voturi.

Reprezentantii PL spun ca au solicitat Academiei de Stiinte a Moldovei sa se pronunte pe marginea formulei D`Hondt de distribuire a mandatelor, iar in cadrul Academiei s-a format o comisie care a examinat solicitarea.

Citand din raspunsul ASM, Vicepresedintele PL, Ion Ciobanu s-a aratat convins ca metoda contravine distribuirii echitabile a mandatelor pentru concurentii electorali.

Ion Ciobanu: Partidului majoritar i se atribuie cel putin un mandat suplimentar in comparatie cu metoda Sainte-Laguë, ca urmare puterea juridica a voturilor obtinute de catre partidele mari e mai mare decat puterea juridica a partidelor mici. Astfel metoda de calcul aplicata de CEC la atribuirea mandatelor dupa scrutinul electoral din 29 iulie conduce la abateri de la cerinta de egalitate stipulata in Constitutia RM mai mare de aproape doua ori decat la aplicarea metodei Sainte-Laguë.

Expertii in sisteme electorale de la Asociatia pentru Democratie Participativa sustin insa ca sistemul de calcul D`Hondt este in conformitate cu legislatia in vigoare, iar metoda respectiva e folosita de majoritatea tarilor europene.

Corneliu Gurin: Articolul 87 impartirea la sirul descrescator este metoda lui D'Hondt, daca ei nu pot numara, este in internet aplicare online, introduci cifrele si ea iti da cate mandate ai. Slava domnului am avut ceva alegeri de la 1994 incoace cand mandatele s-au repartrizat anume prin aceasta metoda. Nu-mi aduca aminte de contestatii, a fost ea constitutionala sau nu. Dar intotdeaunea s-a facut prin metoda respectiva si intotdeaeuna au fost acceptate pentru ca e o teorie matematica demonstrata de doua secole deja. Daca se modifica codul electoral atunci era alta metoda. De ce s-a tacut pana acum. Este o chestie de PR mai mult decat de constitutionalism si neconcordanta intre constitutie si legea electorala si alte legi. Mai ales in cazul nostru ca e sistemul electoral proportional, deci cu o singura circumscriptie, anume acest sistem este aplicabil.

PL, dar si AMN, au anuntat ca vor contesta la Curtea de Apel formula de repartizare dupa care s-a condus CEC. Formatiunile respective spun ca un eventual castig de cauza ar rupe un mandat de la PCRM in favoarea partidelor necomuniste intrate in parlament.
XS
SM
MD
LG