Linkuri accesibilitate

Fluctuaţii pe piaţa valutară din Moldova


Euro creşte, dolarul scade. Aceasta este tendinţa ultimelor săptămâni pe piaţa valutară internaţională. În Republica Moldova, însă, în raport cu leul, cele două monede internaţionale se îndepărtează una de cealaltă încă şi mai accelerat, în favoarea monedei europene.

La prânz când am ajuns la o bancă comercială din centrul capitalei, la ghişeul de la schimbul valutar stăteau la rînd mai multe persoane. Am aflat de la casieriţa Angela Caragea că în ultimele zile oamenii preferă să schimbe euro şi să cumpăre lei. Dintre cei care trec mai des acum pe la schimburile valutare par să fie moldovenii veniţi acasă în vacanţă.

Un euro putea fi cumpărat astăzi în medie cu 16 lei, cu aproape 25 de bani mai mult decât acum două zile. Astfel, moneda europeană a ajuns la cel mai înalt nivel de la începutul acestui an.

Solicitat de Europa Liberă, ministrul economiei Igor Dodon a declarat că fluctuaţiile sunt determinate din exterior "Pe pietele externe raportul euro-dolar era la 1.43. Cateva zile in urma era de 1.41 si imediat s-a reflectat această situaţie şi pe piaţa internă.Dacă aţi observat, în raport leu-dolar practic nu s-a schimbat nimic ceea ce imi permite mie dar şi unor analişti economici, să afirmăm că problemele nu sunt pe intern de ceea ce ţine situaţia pe piaţa valutară".

L-am întrebat pe expertul economic Veaceaslav Ioniţă ce ar putea urma după această depreciere a valutei naţionale: "Cred că ar urma o relaxare a euro-lui faţă de dolar. Euro acum s-a ridicat şi nu m-as mira ca oamenii sa dea buzna la procurat şi în câteva zile să meargă în jos".

Ioniţă vorbeşte şi de soluţii pe termen lung dar şi scurt: "Ceea ce recomand la toată lumea este să nu intre în panică, să înceapă să schimbe euro-dolari, lei în alte valute. Dacă cineva are bani şi vrea să-i cheltuie în timpul apropiat, ceea ce înseamnă o săptămână sau o lună, nu recomand cuiva să facă vreo operaţiune. Iar pe termen lung, vreo jumătate de an eu aş recomanda să-şi păstreze banii în euro".

Totodată, de la începutul acestei săptămâni se atestă şi o uşoară tendinţă de creştere şi a dolarului american faţă de leul moldovenesc, ajuns la 11 lei şi 22 de bani la unele case de schimb valutar.
Previous Next

XS
SM
MD
LG