Linkuri accesibilitate

Echilibrul de forţe în Caucaz între Occident şi Rusia


Gori: monument în amintirea soldaţilor căzuţi în războiul din 2008

Războiul ruso-georgian nu a schimbat balanţa strategică în Caucaz

Prima lectie a razboiului de acum un an este ca in tarile din imediata sa vecinatate, cum sunt Georgia si Ucraina, Rusia poate interveni imediat, cu forta . Occidentul, pe de alta parte, are numai o arma de lunga durata: promisiunea unei integrari care va induce o serie de reforme vitale.

Daniel Korski, de la Consiliul european pentru afaceri externe, constata ca razboiul din 2008 nu a avut nici pe departe impactul asteptat. A demonstrat insa ca: „Rusia nu are nici o putere de convingere, numai forta militara bruta si, desigur, resursele energetice. Dar nu are puterea de a convinge opinia publica de justetea cauzelor sau prioritatilor sale” – remarca Daniel Korski.

La rindul sau, Edward Lucas, corespondentul pentru Europa de est al saptamanalului The Economist, este de parere ca s-ar putea ca Kremlinul sa fi trimit semnalul gresit, mai ales in tarile vecinatatii apropiate: „Rusia incepe acum sa inteleaga ca in diplomatie, nu este neaparat un avantaj sa fi temut”.

Lucas, autorul volumului „Noul Razboi rece”, arata ca decizia Rusiei de a utiliza forta a avut, paradoxal, un efect pozitiv pentru tarile vecine: le-a determinat sa caute cu mai multa consecventa, surse alternative de energie. Iar Gerogia, supusa si unui boicot al exporturilor de vinuri si ape minerale, a fost obligata sa-si caute noi piete de desfacere, si, astfel, pe termen mediu, influenta Rusiei in regiune, se restrange.

Cat priveste Statele Unite, razboiul a confirmat faptul ca Georgia nu este o prioritate a politicii externe americane. Cu toate acestea, membrii administratiei Obama sustin ca politica de relansare a relatiilor cu Rusia nu se va face in detrimentul vecinilor Rusiei.

Administratia nu pare insa interesata sa grabeasca integrarea acestor tari in structurile occidentale, insistand ca mai este nevoie de multe reforme de profunzime. Ceea ce, in sine, este corect – remarca si multi analisti politici.

Si atunci, care sunt relatiile dintre Occident si Rusia, la un an de la razboiul din Georgia ?

„Sunt dusmano-prieteni” – apreciaza Daniel Korski. Sunt domenii importante in care trebuie sa colaboreze, cum ar fi Afganistanul, combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa si sunt domenii in care nu gasesc un numitor comun, cum este strategia fata de Europa de est si Caucaz.
XS
SM
MD
LG