Linkuri accesibilitate

O viitoare lege anti-trust în presă?


Zarvă şi zaveră în ziarele bucureştene

In episodul 13 al serialului anti-Basescu din Ziua, Sorin Rosca Stanescu formuleaza si o observatie privind situatia politica din Moldova. Liderii partidelor democratice ar fi constienti ca nu pot castiga alegerile prezidentiale si s-ar fi focalizat pe alte tinte, mai usor de atins: un consens asupra aderarii la Uniunea Europeana si, poate la NATO. In plus, declansarea si accelerarea unor reforme democratice, separarea Justitiei de celelalte puteri in stat si, nu in ultimul rand, arata comentatorul, normalizarea relatiei cu Romania.

Subiectul zilei ramane insa scandalul de la ziarul Cotidianul, unde patronul Sorin Ovidiu Vantu l-a numit recent director pe Cornel Nistorescu. In Adevarul, Grigore Cartianu recompune cariera controversatului jurnalist: reporter de finete la Flacara, inainte de 1989, gazetar curajos la Expres, imediat dupa Revolutie, promotor al unui spirit jurnalistic sanatos la Cotidianul din 1997 pana in 2004. Dupa acest an, ar fi urmat derapajul: texte umorale, publicate in ziare din “mahalaua presei”, aparitii TV care l-au aratat pe Nistorescu tot mai frustrat, tot mai putin uman, tot mai in dezacord cu logica – arata Grigore Cartianu in Adevarul.

Nistorescu rezista destul de greu atacurilor impotriva sa. In Cotidianul de astazi publica un editorial in care sustine ca totul ar fi comandă dinspre Palatul Cotroceni. Basescu ar incerca sa impiedice astfel dezvaluiri incomode despre afaceri in care ar fi fost implicat in perioada cat a fost primar general al capitalei. Articolul se refera in cuvinte neelegante si la jurnalistii concediati de la Cotidianul: Ioan T. Morar n-ar fi altceva decat un Gâga, iar Cristian Patrasconiu ar fi semnat tot felul de lălăieli.

Ziua adauga o relatare despre pozitia exprimata de purtatorul de cuvant al presedintiei de la Bucuresti, Valeriu Turcan. Acesta a lasat sa se intelegeaga ca s-ar pregati o lege anti-trust in presa. Ea ar putea impiedica patronatele din acest domeniu sa detina simultan presa scrisa si media.
XS
SM
MD
LG