Linkuri accesibilitate

Succesul viitoarei guvernări depinde de asigurarea unei coaliții stabile


Preocuparea pentru viitorul Republicii Moldova, dupa aceste alegeri, devine si mai evidenta din moment ce pana si saptamanalul ECOnomist, care a evitat pana acum sa se implice direct in disputele pre si post electorale, trateaza azi aceasta problema. O face, bineinteles, si din perspectiva economica, mai intai de toate printr-un sir de comentarii/raspunsuri pe care le-a solicitat unor economisti. Acestia sunt unanim de acord ca succesul viitoarei guvernari depinde de capacitatea partidelor democratice de a forma o coalitie stabila. Iar masurile pe care ar trebui sa le ia viitorul Guvern pentru depasirea crizei economice ar putea fi NU din cele mai populare.

Totodata, intr-o analiza pe care o publica tot azi in ECOnomist, Alex Oprunenco, de la Expert-Grup, atentioneaza ca orice nouă coaliţie de guvernământ fără comunişti va trebui să demonstreze succese destul de rapid, in asa fel ca nu cumva electoratul sa-si revada in cel mai apropiat timp optiunea.

Moldova Suverana o tine una si buna – ne convinge ca „actualele rezultate electorale au fost manipulate din exterior” sau, mai pe sleau fie spus, Occidentul ar fi de vina. Dar ne anunta si ca “SUA incurajeaza dialogul politic in perioada postelectorala”.

Moldova Suverana ii proroceste, de altfel, lui Vladimir Voronin rolul de consilier al Secretarului General al ONU. Pe care (rol/post) ar trebui sa-l ceara pentru liderul comunistilor opozitia de la Chisinau, pentru ca altfel n-ar putea scapa de el. Dar nu acum, ci mai tarziu, pentru ca acum, pretinde cu aplomb Moldova Suverana, Voronin e mai iubit de popor decat liderii opozitiei. Si, ca sa puna capac la toate, mai vrea sa ne convinga Moldova Suverana ca Voronin s-a asigurat deja cu sprijinul a doi dintre membrii Consiliului de Securitate al ONU – Rusia si China – impotriva unul al treilea – Statele Unite: “Federatia Rusa si China au anuntat deja sprijinul financiar pentru Moldova, lansind astfel un avertisment clar SUA sa nu incerce jocuri contra intereselor lor nationale. Iar interesele lor sint clare - Moldova nu poate fi transformata intr-o noua Iugoslavie”.

Timpul e intr-o vacanta tehnica de o saptamana, incepand de luni inca.

Suplimentul moldovenesc al saptamanlului Argumenti I Fakti insa, care apare tot azi, trateaza problema unei viitoare coalitii de guvernare tot din perspectiva unei parteneriat in care comunistii ar juca rolul principal. Articolul se intituleaza “Opozitia cu presedintele”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG