Linkuri accesibilitate

Gripa H1N1 văzută de la Căușeni și Fălești


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat luna trecută că pandemia gripei porcine nu mai poate fi oprită şi că toate ţările au nevoie de acces la vaccinuri. Medicamentul, potrivit specialiştilor OMS, va fi disponibil începînd din septembrie şi fiecare ţară va decide separat cine primeşte vaccinul în mod prioritar. Printre grupurile de risc sunt însă femeile gravide şi persoanele cu probleme cronice de sănătate.

În Moldova primele cazuri de gripă porcină, sau gripa nouă, au fost confirmate la sfîrşitul săptămînii trecute. Este vorba de o tînără de 24 de ani, care a fost diagnosticată cu acest virus după ce a revenit dintr-o călătorie în Europa. Ea a primit tratamentul necesar şi a fost externată. În cel de-al doilea caz e vorba de o fetiţă de un an şi jumătate, care a intrat în contact cu tînăra şi care rămîne sub supravegherea medicilor împreună cu alte 4 persoane, care de asemeni au contactat cu tînăra de 24 de ani. Ministerul sănătăţii de la Chişinău ne asigură că are medicamente suficiente cît să trateze 5 mii de bolnavi de gripa porcină. De asemeni, la spitalul de boli infecţioase „Toma Ciorbă” au fost amenajate saloane pentru eventualii bolnavi, iar Spitalul de Urgenţă a pregătit o echipă specială şi o ambulanţă, dotată cu utilaj şi medicamentele necesare pentru situaţii de acest fel. Colega noastră, Diana Răileanu a căutat să afle cum sunt pregătite spitalele din provincie pentru a evita gripa porcină, dar şi ce ştiu oamenii la modul personal despre această boală
.

Directorii de la două spitale raionale, din Cauşeni şi Făleşti, ne-au asigurat că sunt pregătiţi în orice moment să facă faţă cazurilor de îmbolnăvire cu gripă porcină. Alexandru Cojocaru, şeful Spitalului raional din Căuşeni: „Informaţia este şi în ziarul raional şi la televiziunea locală. Am instruit lucrătorii medicali. Populaţia este informată. Dacă ceva o să fie, suntem gata în orice caz”. Referindu-se la măsurile de protecţie pe care trebuie să le ia oamenii, Alexandru Cojocaru spune că aceştia se lasă mai greu convinşi, de exemplu, să-şi spele frecvent mînile cu apă şi săpun sau să poarte mască de protecţie: „Mentalitatea noastră ştiţi cum e. Dar în orice caz ascultă lumea. Până acum nu am văzut oameni să poarte măşti ca în Japonia, dar cred că în timp, lumea îşi va schimba atitudinea şi va înţelege că masca este un lucru foarte important”.

Doi locuitori din raionul Făleşti s-au adresat recent medicilor acuzând simptome de gripă. Din fericire, spune Nicolae Talmaci, directorul Centrului de Medicină Preventivă din raion, nu a fost confirmat virusul de gripă porcină: „Unul era venit din Statele Unite ale Americii şi altul din Austria. Dat fiind faptul că în avion au simţit că au simptome de grip, aveau febră tuse, au fost luaţi la evidenţă timp de 7 zile. Situaţia la zi este favorabilă”.

Cei mai vulnerabili la virusul gripal A H1N1 sunt copiii. L-am întrebat pe Nicoale Talamaci ce măsuri vor fi luate la toamnă, când elevii vor merge la şcoală: „Cu părere de rău din lipsa vaccinelor, vor fi vaccinate în primul rând lucrătorii medicali, pedagogii, poliţiştii, contingent care vin mai des în contact larg cu populaţia. Dacă va fi suficient vaccin vom vaccina şi copii, dar din spusele celor de la Ministerul Sănătăţii am înţeles că aşa va fi”.

Am fost curioasă să aflu ce ştiu oamenii despre virusul gripal A H1N1 şi care atitudinea lor faţă de virusul numit mai popular - gripă porcină.
„Nu ştiu eu despre gripa porcină, dacă nu am porcine de unde să ştiu”; „Noul virus nu are simptome deosebite. Dacă persoana infectată va reuşi să se adreseze medicului e bine, dacă nu, totul va depinde de rezistenţa organismului său”; „Ne adresăm la medic dacă ne doare capul, avem febră. Şi este chiar? Ori doar se presupune?”; „Nu ştiu care sunt simptomele, nu m-am informat destul. Dar sper nu dea Domnul să se întâmple asemenea cazuri. Mai bine de evitat”

Previous Next

XS
SM
MD
LG