Linkuri accesibilitate

Despre pandemia provocata de aşa-numita gripă porcina sau noua gripă.


Europa liberă a stat de vorbă cu John Barry, unul din cei mai cunoscuţi istorici ai pandemiilor de gripă, cercetător la Centrul de biologie a mediului din New Orleans. Barry este autorul volumului „Marea gripa” despre cea mai ucigaşă pandemie din istoria modernă, cea din 1918.

Ce putem învăţa din istorie ? – l-a întrebat Europa Libera pe John Berry

„În toată istoria omenirii au existat pandemii de gripă. Este natura acestui virus să se adapteze foarte repede, sa facă mutatii rapide”. Motiv pentru care, continuă Berry, de cele mai multe ori, o pandemie loveşte în cel puţin două valuri: primul este de obicei mai uşor, al doilea – ca in 1918, - mult mai sever pentru că virusul s-a adaptat mai bine noilor condiţii, noului mediu.

Pentru moment insă nu există nici un motiv, ştiinţific, care să indice că noua gripa va veni în valuri, care pandemia din 1918. Intuitiv, precizează John Berry, se crede ca va veni un al doilea val al gripei noi dar că si acesta va fi relativ uşor. Problema va fi nu virulenta virusului, ci amploarea pandemiei: ”...o mulţime de oameni se vor îmbolnăvi. Poate până la 30 la sută din populaţia lumii.” Ceea ce ar putea da peste cap întreaga economie a lumii, printr-o reacţie în lanţ”.

Şi totuşi, cum ne putem pregăti pentru eventualitatea că va izbucni un al doilea val de gripă nou, mult mai puternic si agresiv ? – a vrut să ştie Europa Libera

„Virusul nu poate fi controlat. Dar putem face multe ca să fim pregătiţi. Cel mai important este să producem suficiente vaccine” – Barry explică că este nevoie de luni pentru a produce vaccinul contra unui virus nou. Este nevoie si de o infrastructură sanitară pe măsură.

Guvernul Egiptului a ordonat ca toţi porcii din ţara, circa 300 de mii să fie sacrificaţi, ca măsură de protecţie împotriva aşa-numitei gripe porcine. O măsură justă ? – l-a întrebat Europa Liberă pe John Berry: „Ridicol. Deşi o numim gripă porcină, nu există nici o dovadă concludentă că a pornit de la porci”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG