Linkuri accesibilitate

Din 1989 la posturile de radio-televiziune de stat s-au perindat în funcţii de conducere 129 de foşti colaboratori

1Ofiţeri și colaboratori ai securității controlează cele mai mari medii electronice private din Bulgaria. În urma verificării a aproape 2400 de persoane din 273 medii electronice private au apărut 101, nu dalmațieni ci agenți – proprietari, directori, redactori șefi, comentatori, autori de emisiuni.

Radosvet Radev, directorul executiv al celui mai popular post național privat de radio - „Darik” - a fost colaborator cu numele de cod „Karăk” (Ghinionistul).

Ofiţer de securitate este proprietarul postului de radio „Clasic FM”, Krasimir Ghergov, care ocupă poziţii cheie în sectorul publicității și in industria golfului. Ghergov este considerat de unii a fi proprietarul neoficial al celui mai mare canal privat de televiziune BTV. El este consultant în TV2, devenită întretimp Pro-Bg, precum și a unor ziare şi televiziuni prin cablu.

Agenți au fost Krasimir Uzunov proprietarul celei mai puternice agenții private de știri – „Focus-News” și Petar Madjukov – proprietarul televiziunii BBT după ce ani de zile a controlat ziarul partidului socialist „Duma”.

Multe cadre din posturile naționale de radio și televiziune care au devenit șefi de medii private deasemeni se află pe lista Comisiei pentru deconspirarea securitatii. La finele anului trecut comisia dosarelor a anunțat 43 nume de colaboratori care au ocupat posturi de conducere în televiziunea de stat după 1989, 66 – în radiodifuziunea și 20 în agenția BTA.

Printre colaboratori se află fostul șef al canalului „Eurocom Bulgaria” Gheorghi Barbudev cu numele conspirativ „Hary”, foștii proprietari ai posturilor de radio „Mila” și FM Konstantin Tilev și Petar Puncev. Cel de al doilea a fost înrolat și controlat chiar de ofițerul de securitate Petko Sertov, care pănă ieri a ocupat postul de președinte al Agenției naționale de securitate DANS.

O parte din agenții în cea de a patra putere vor rămîne necunoscuți întrucît sînt verificate numai persoanele care au ocupat posturi de conducere în medii după 2006.
XS
SM
MD
LG