Linkuri accesibilitate

Tot mai mulţi transnistreni studiază în străinătate


Universitatea de stat din Tiraspol

Mulţi tineri pleacă la studii în Ucraina. Şi mai mulţi în Rusia.

Guvernul de la Chişinău oferă anual un număr de locuri la universităţile din dreapta Nistrului pentru tinerii din regiunea transnistreană. Anul trecut au primit locuri finanţate de la buget toţi doritorii din Transnistria cu o medie la absolvirea şcolii generale mai mare de echivalentul notei 7. Aşa încât peste 7 mii de studenţi transnistreni îşi fac studiile în prezent în dreapta Nistrului. Mulţi tineri transnistreni pleacă la studii în Ucraina. Şi mai mulţi – în Rusia. Unii rămân acasă, dar tot cu visul să se mute cândva în străinătate.

Majoritatea tinerilor cu care am discutat pe străzile din Tiraspol şi Bender, mi-au spus că la terminarea studiilor, vor alege între a pleca peste hotare sau a munci în Transnistria. Peste hotare însemînînd mai ales Rusia şi Ucraina, unde aceştia nu au bariere lingvistice, aflu de la o tînătă pe nume Elena Perciun, care îmi explică şi ce o motivează să plece: “Toţi vor să plece, pentru că nu-şi văd viitorul aici, atât pe plan profesional cât şi material. În Transnistria nu ai cum să câştigi mulţi bani. Majoritatea nu revin niciodată. Este păcat că mulţi tineri pleacă”.

Elena îmi spune că preferă Rusia sau Ucraina în locul unei ţări europene. În primul rând pentru că nu are nevoie de viză, dar şi pentru că nu cunoaşte engleza, or, spune ea, de fiecare dată când a vizitat Ucraina s-a simţit ca la ea acasă.

Pe Alexandra Volohova am întâlnit-o într-un parc din centrul Tiraspolului. Ea spune că deşi poate obţine o bursă în cadrul unei universităţi de la Chişinău, preferă să plătească pentru studii, dar să plece la Kiev sau Moscova: „Moldova are o atitudine preconceput negativă faţă de noi. Rusia însă ne ajută cum poate, de aceea îi suntem recunoscători. Dacă voi pleca la Moscova nu ştiu cum vor evolua lucrurile, însă sperăm la un viitor mai bun”.

Mihai Ganziuc, un tânăr din Slobozia, îmi spune că nici în ruptul capului nu va pleca peste hotare. Am fost curioasă să aflu de ce: „Nu sunt de acord cu oamenii care vor să plece de aici. Mie îmi place Transnistria şi condiţiile de trai de aici. Îmi place că pot face orice vreau eu. E mult mai uşor să trăieşti în Transnistria”.

Grigorie Volovoi
Concluziile sondajelor efectuate de reporterii ziarului independent „Novaia Gazeta” printre tinerii transnistreni, arată că regiunea din stânga Nistrului devine tot mai neatractivă pentru ei. Grigorie Volovoi, redactorul-şef al ziarului îmi explică de ce: „Este imposibil să te relaxezi aici. Pentru distracţii tinerii trebuie să plece la Odesa sau Chişinău. Şi calitatea studiilor pe care le obţin în Transnistria lasă de dorit. Viitorul pare a fi sumbru. De aceea, principala lor sarcină este să termine o facultate şi să plece peste hotare”.

Mulţi dintre tinerii transnistreni cunosc prea puţin despre conflictul armat din 92, spune Grigorie Volovoi, de aceea migraţia lor peste hotare poate determina pe viitor politica regiunii transnistrene.
XS
SM
MD
LG