Linkuri accesibilitate

Totalizarea voturilor de către CEC nu aduce surprize


PL şi AMN critică formula de distribuire a mandatelor în parlament

Comisia Electorala Centrala a dat publicitatii astazi rezultatele finale ale alegerilor din 29 iulie. Dupa ce a adunat voturile din procesele verbale primite de la toate sectiile de vot, Comisia a spus ca rezultatele raman neschimbate fata de cele preliminare si ca le va trimite in urmatoarele 2 zile Curtii Constitutionale pentru a fi validate.

Rezultatele finale prezentate de CEC: PCRM a obtinut 48 de mandate in legislativ, PLDM – 18, PL – 15, PD – 13 si AMN – 7 mandate. Reprezentantii AMN si PL la CEC s-au aratat nemultumiti de modalitatea de calculare a mandatelor de care se ghideaza CEC, dupa formula numita D'Hondt. Reprezentantul AMN la CEC, Nicolae Raileanu a prezentat propria formula de distribuire a mandatelor, contestand-o pe cea utilizata.

Nicolae Raileanu: “Aceasta sistema nu este corecta. Marja de eroare este de la 35 pana la 64%. In cazul de fata, formula pe care v-am propus-o eu, ca votul sa fie egal. Se face foarte simplu. Deci, voturile valabil exprimate pentru toti concurentii electorali – se primeste 1 milion 515 mii 330, se imparte la 101 deputati si este egal cu 15, 3 voturi. Iata aceasta cifra se imparte pentru fiecare concurent in parte si in asa caz reiese ca PCRM a acumulat 47 de mandate, 17 PLDM, 16 PL, 13 PD si 8 AMN.”

Secretarul CEC Iurie Ciocan spune la randul sau ca formula de distribuire a mandatelor de deputat e utilizata inca din 1994 si e conforma cu legislatia nationala. Iurie Ciocan: “Pozitia dvs este clara. Constat ca ea poate are o anumita logica matematica, dar nu are o logica legala si nu este reflectata nici intr-un act normativ, pe cand pozitia relatata de CEC, stabilind acest sir descrescator si prezentata de mine in calitate de raportor anterior, ea intocmai corespunde art. 87 din Codul electoral. Noi la distribuirea mandatelor luam in considerare nu doar voturile valabil expuse pentru concurentii electorali care acced in Parlament, dar toate voturile, inclusiv voturile partidelor care nu au acces in Parlament. Si anume 4,2 la suta la fel sunt utilizate atunci cand noi distribuim aceste voturi si calculam numarul de mandate”.

Iurie Ciocan a informat ca CEC va prezenta Curtii Constitutionale joi, 6 august procesul verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare, dupa care Curtea va decide in termen de 10 zile sa le valideze sau nu.

CC continua sa receptioneze sesizari ce tin de eventuale incalcari ale procesului electoral. Una a venit ieri din partea PPCD, care a cerut renumararea voturilor. Radu Busila, reprezentantul PPCD la CEC: "In cadrul acestui proces electoral s-au comis mai multe incalcari: deconectari de energie electrica in timpul functionarii sectiilor de vot, au fost cazuri de incalcare a legislatiei electorale in procesul votarii cu urna mobila, s-au constatat deasemenea cazuri concrete cand aceasta urna nu a mai ajuns inapoi la sectiile de votare. Deasemenea s-au dus cu acelasi numar de buletine cu care s-a intors si in unele cazuri pentru 15-20 de minute stampila votat a disparut”.

Astazi CC a respins solicitarea PPCD de renumarare a voturilor, dupa cum ne-a spus seful biroului de presa al institutiei, Dumitru Tara: “Sesizarea PPCD era o simpla scrisoare de jumatate de pagina, care nu era insotita de probe, de dovezi a celor 4 sau 5 puncte de categorii de incalcari, care erau specificate in aceasta sesizare. Si astazi presedintele CC le-a trimis o scrisoare de restituire in care se indica faptul ca in conformitate cu cerintele legii, sesizarea trebuie sa fie motivata, sa cuprinda obiectul si imprejurarile pe care subiectul isi intemeiaza cerintele, sa contina norme legale si argumentele care demonstreaza ca norma contestata contravine normelor Constitutiei. Si li se propune sa prezinte probe pentru fiecare categorie de incalcari specificate in ea.”

Data limita de prezentare a sesizarilor la CC este de 7 august, iar o eventuala renumarare a voturilor ar trebui sa se incadreze in termenul maxim de 10 zile pe care Curtea il are la dispozitie ca sa se pronunte asupra validitatii alegerilor. In cazul in care CC valideaza alegerile, noul Parlament trebuie sa se intruneasca cel tarziu pe 29 august.
XS
SM
MD
LG