Linkuri accesibilitate

Apropierea de România și Ucraina și dedramatizarea relațiilor cu Rusia


Anneli Ute Gabany
Anneli Ute Gabany

Uniunea Europeană ar trebui să recunoască importanța strategică a Moldovei în vecinătatea ei, este părerea politologului Anneli Ute Gabanyi

Venirea la conducere in Republica Moldova a Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, care se pronunţă impotriva aderării la NATO şi susţine statutul de neutralitate, scrie ziarul rus Komersant, ar reprezenta o variantă de compromis pentru Moscova si interesele. Europa Liberă i-a solicitat parerea lui Anneli Ute Gabanyi, cunoscută cercetătoare în domeniul politologiei de la Berlin, in legatura cu viitorul relatiilor internationale al Republicii Moldova.

Anneli Ute Gabanyi: Politicieni care au dominat scena politica (moldoveneasca) au reusit sa inculce in mintea si perceptia foarte multor oameni, mai ales a celor simpli, ideea ca se poate sa "maninci" si tortul rus si sa il ai si pe cel occidental, adica, si sustinerea din partea Moscovei si integrarea europeana. Sigur ca nu ar fi destept sa se schimbe politica, in sensul unei atitudini de respingere a unei colaborari cu Rusia, pentru ca, vrind-nevrind republica Moldova se afla unde se afla, iar problema dependentei economice se va schimba destul de greu, dar este pe cale de schimbare. Totusi, trebuie explicat oamenilor care este strategia integrarii europene pe de-o parte si care sunt mijloacele si posibilitatile unei conlucrari constructive si in interes national, deci nu in interesul unor concepte geopolitice ale Moscovei, ci in interesul national al Republicii Moldova cu Moscova. Rusia, vrind-nevrind, va trebui sa inteleaga. Iar daca se vor ameliora relatiile cu Romania si cu Ucraina, Republica Moldova ar putea intra intr-un tablou de relatii internationale in care intr-adevar, relatiile cu Rusia nu vor mai conta atit de mult, pentru ca vor fi in acelasi timp de-dramatizate.

Europa Libera: Dupa acest scrutin electoral, exista sanse de a se reveni la o normalitate in relatiile dintre Chisinau si Bucuresti ?

Anneli Ute Gabanyi: Este imperios necesar si va trebui atit noul guvern, care, precis va fi unul necomunist, va trebui o reapropiere facuta din ambele parti. Este absolut necesar atit pentru Republica Moldova, dar si pentru Romania. Romania nu a reusit inca sa-si cladeasca si sa-si gaseasca un loc de partener sigur si de baza în strategia de politica externa a Uniunii Europene si este, intr-adevar un moment in care Romania ar putea sa scoata in evidenta rolul ei de membru de baza al strategiei politice externe si de securitate a Uniunii Europene. Dar si Uniunea Europeana ar trebui sa se gindeasca, mai ales avind in vedere si acele deschideri financiare, sau cel putin, optiuni de credite acordate Republicii Moldova de Rusia si de China, este momentul in care si Uniunea Europeana ar trebui, in sfirsit, sa recunoasca importanta strategica a Republicii Moldova in vecinatatea ei si sa acorde anumite inlesniri care sa faca angajamentul european al populatiei si al conducerilor din Republica Moldova pentru Uniunea Europeana, sa apara ca o politica credibila.
XS
SM
MD
LG