Linkuri accesibilitate

Discuţii axate pe depăşirea crizei constituţionale


Mihai Ghimpu (PL)
Mihai Ghimpu (PL)

Mihai Ghimpu (PL) despre a doua întrevedere a liderilor partidelor care se opun comuniştilor

Mihai Ghimpu: Discutiile pe care le purtam inseamna ca vorbim despre cum sa depasim criza constitutionala pe care o avem noi cu alegerea presedintelui republicii si criza sociala si economica. Cat tine de norna constitutionala precum ca presedintele Voronin este in functie pina la depunerea juramintului presedintelui nou ales, tocmai aici este si problema. Fiindca este vorba de presedintele nou ales care ramine in functie. Dar daca presedintele nu este ales actualul nu poate sa fie in functie vesnic. Aici e problema si avem probleme pe care le discutam, cautam solutii.

Europa Libera: Ce veti face? Va veti adresa Curtii Constitutionale sa va talmaceasca acest articol al constitutiei ? Sau cum va fi pentru a depasi situatia de moment destul de critica?

Mihai Ghimpu: Discutam, discutam, cautam solutii. Mai sunt si alte variante si o sa vedem la care ne oprim. E cam dificil cu Curtea Constitutionala, pentru ca, stiti, ca membrii ei ar fi primit dupa 5 aprilie cadouri, cate un ceas de la Voronin, dar poate de data asta cred ca inteleg si ei, cum ca comunistii au pierdut alegerile, iar votul alegatorului este pentru o guvernare democratica si atunci trebuie sa tina cont de aceasta si presedintele Voronin si PCRM-ul si Curtea Constitutionala si toate institutiile statului

Europa Libera: Acum, discutiile Dumneavoastra, a celor 4 lideri se concentreaza asupra gasirii celor 8 voturi de la comunisti sau asupra altor aspecte discutati, pentru ca deocamdata ati spus ca nu negociati?

Mihai Ghimpu: Mai multe. Discutam acum mai mult partea juridica.

Europa Libera: Care ar insemna ce?

Mihai Ghimpu: Cum sa depasim aceasta prevedere care exista in Constitutie si fiecare o talmaceste in felul sau.

Europa Libera: Aceasta ambiguitate...

Mihai Ghimpu: Aceasta ambiguitate.. Fiindca nu poate exista un presedinte vesnic. Cu atit mai mult cu cit presedintele este ales de parlament si parlamentul care l-a ales, gata, i-a expirat mandatul.
Si atunci, vedeti ca avem doua argumente : parlamentul care l-a ales si. caruia i-a expirat mandatul, si un alt parlament care a venit trebuie sa isi aleaga presedintele, ca asa prevede Constitutia si atunci,este aceasta lacuna constitutionala. Sint convins ca noi o sa gasim solutia necesara. Oricum, pe noi Constitutia ne obliga - presedintele convoaca parlamentul, iar noi trebuie sa incepem cu alegerea presedintelui parlamentului, sa constituim structura functionala a legislativului si aici noi avem mandatele necesare. Si vom face acest lucru.

Europa Libera: De la Dumneavoastra am inteles ca purtati doar discutii. Sunt si probleme unde nu gasiti limbaj comun?

Mihai Ghimpu: Pina acum n-am avut asemenea probleme. Ma astept ca toata societatea sa rasufle usurata dupa ce se vor convinge ca epoca partidului comunistilor s-a incheiat.
XS
SM
MD
LG