Linkuri accesibilitate

Priorităţi NATO: stabilizarea Afganistanului şi dialog cu Rusia


Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen

Noul Secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen susţine ideea extinderii Alianaţei Atlantice

Noul Secretar general al Aliantei Nord Atlantice, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen a vorbit in cursul zilei la Bruxelles despre prioritatile sale la cirma NATO. Pe scurt aceste prioritati sunt stabilizarea si securizarea Afganistanului, mentinerea relatiilor cu Rusia si incheierea misiunii de stabilizare a Balcanilor. Mandatul secretarului general al NATO este de cinci ani.

Misiunea aliantei, a spus noul Secretar general, este neschimbata : alianta va actiona ca factor de stabilitate politica si de aparare a valorilor libertatii, pacii si securitatii pentru aproape un miliard de oameni din cele 28 de tari membre. Dar, pentru a ramane pilonul securitatii globale, Alianta Nord Atlantica va avea nevoie de reforme.

Puterea secretarului general nu este foarte mare, puterea reala o au tarile care compun alianta si, spune corespondentul nostru, vocea cea mai puternica este reprezentata de Statele Unite.

"In Afganistan mandatul pe care il avem de la Natiunile Unite este clar si este limpede si importanta sa pentru securitatea globala, si anume sa ajutam Afganistanul sa nu devina inca o data un centru al terorismului international. Argumentul moral este foarte puternic. Oricine crede in respectarea drepturilor de baza ale oamenilor, inclusiv in drepturile femeilor, ar trebui sa sprijine aceasta misiune", a declarat Rasmussen. El a adaugat ca Alianta Nord Atlantica nu poate sa isi duca la indeplinire aceasta misiune fara sprijinul civililor si fara consolidarea institutiilor publice afgane.

O a doua prioritate o constituie pastrarea dialogului Aliantei cu Rusia in ciuda unor disensiuni, numite de fostul premier danez „ fundamentale”: "Este clar ca vor fi probleme fundamentale asupra carora nu suntem de acord. Va trebui sa insistam, de exemplu ca Rusia sa isi indeplineasca toate obligatiile internationale asumate, inclusiv sa respecte integritatea teritoriala si libertatile politice ale vecinilor sai. Dar nu putem sa permitem ca aceste chestiuni de dezacord sa ne otraveasca intreaga relatie".

Noul Secretar general al NATO a spus ca liderii si populatia Rusiei trebuie sa ajunga sa inteleaga cu Alianta Nord Atlantica nu este un dusman al Rusiei si ca nu urmareste teluri care ar fi in detrimentul Rusiei. In opinia lui Anders Fogh Rasmussen, interesele comune trebuie sa aiba mai multa greutate si acestea ar fi: lupta impotriva terorismului, neproliferarea nucleara si lupta impotriva pirateriei.

Pe de alta parte, fara a numit Ucraina si Georgia, noul secretar general al NATO a promis continuarea extinderii aliantei: "Sunt un adept al principiului usilor deschise in cadrul NATO. Calitatea de membru nu este un drept: tarile trebuie sa fie pregatite pentru asta, dar extinderea NATO si-a aratat deja importanta, prin promovarea reformelor si stabilitatii. Acest lucru va fi continuat pe perioada mandatului meu".

In ceea ce priveste misiunea NATO din Balcani, KFOR, forta de mentinere a pacii din Kosovo, noul Secretar general al NATO a vorbit despre speranta sa dusa la bun sfirsit pina la finalul mandatului sau in fruntea Aliantei.
XS
SM
MD
LG