Linkuri accesibilitate

Problema imigrării văzută de la Nisa


La momentul actual o problemă dureroasă pentru întreaga lume cît şi pentru Franţa este migraţia clandestină. Imigrarea în această ţară a început în secolul XIX, între 1850 şi 1900, cînd Franţa avea nevoie de forţă de muncă pentru implicarea în agricultură şi industrie, căci spre deosebire de celelate ţări din Europa unde populaţia a crescut aproape de trei ori, în Franţa situaţia rămînea pe loc.

La momentul dat majoritatea imigranţilor ce vin în Franţa sunt de origine africană şi arabă. Integrarea imigranţilor şi copiilor acestora în societatea franceză este foarte dificilă. Ei se confruntă cu o înaltă discriminare şi rasism. Cartierele unde locuiesc imigranţii se deosebesc de un înalt procentaj de şomaj legat de altfel de discriminarea în timpul angajării la serviciu a acestora. În acelaşi timp imigranţii trebuie să reziste şi la discriminarea la care sunt supuşi copiii lor în instituţiile de învăţămînt.

Opinia publică vis-a-vis de imigranţi a fost şi a rămas şi la ziua de azi nefavorabilă. Ei cred că imigranţii pot cauza diverse probleme de securitate internă în Franţa şi sunt într-o măsură un pericol pentru societatea franceză. Imigrantul ce se află clandestin pe teritoriu francez este asociat mereu cu un criminal, care în orice moment poate provoace daune societăţii.

Pentru a rezolva această problemă este necesar ca francezii să-şi schimbe în general concepţia lor asupra imigranţilor, ca să-i poată accepta aşa cum sunt în societatea lor.
XS
SM
MD
LG