Linkuri accesibilitate

Tensiuni la frontiera Georgiei cu provincia separatistă osetă


Satul Kveshi (districtul Gori district), unde forțele ruse au demarcat o nouă frontieră între Oseția de Sud și Georgia

Un an după invazia forțelor ruse la Tbilisi se manifestă îngrijorare față de delimitarea frontierei cu Oseția de Sud

Georgia a acuzat astăzi Rusia că ar încerca să ocupe noi teritorii georgiene în apropierea regiunii separatiste Osetia de Sud. Noile tensiuni apar înaintea împlinirii unui an de la războiul ruso-georgian de vara trecută.

Ministerul de Externe de la Tbilisi spune că trupele ruse din Osetia de Sud au înaintat duminică pe teritoriul georgian şi au intrat în satul Kveshi, mutînd graniţa şi înălţînd câteva borne de frontieră.

„Este foarte alarmant faptul că, pe măsură ce se apropie aniversarea agresiunii ruseşti împotriva Georgiei, Rusia şi marionetele ei incită în mod deliberat tensiunile şi au un comportament sfidător”, se spune într-o declaraţie a ministerului.

Autorităţile ruse nu au comentat acuzaţiile. Astăzi, însă, ministerul de Interne din Georgia a spus că grănicerii ruşi au demontat bornele instalate duminică la câteva sute de metri dincolo de graniţa administrativă a Osetiei de Sud.

Steve Bird, purtătorul de cuvânt al misiunii de monitorizare în Georgia din partea Uniunii Europene a spus că observatorii urmăresc situaţia cu atenţie, iar grănicerii ruşi le-au dat asigurări cu nu au planuri să-şi mute punctele de control în interiorul teritoriului georgian.

Ministrul adjunct de externe ale Rusiei, Grigorii Karasin a discutat situaţia într-o discuţie telefonică ieri cu subsecretarul american de stat pentru afaceri politice, William Burns. „A fost subliniată nevoia de a preveni provocările militare care pot duce la destabilizarea şi mai mare a situaţiei la graniţă, care este şi ala una explozivă”, se spune într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

În ultimele zile, autorităţile separatiste ale Osetiei de Sud au acuzat Georgia că ar fi tras focuri de armă şi ar fi lansat obuze de mortieră în apropiere de capitala Ţhinvali. Autorităţile georgiene au respins acuzaţiile şi au acuzat la rândul lor forţele separatiste că ar fi tras în georgieni.

Sâmbăta trecută, ministerul rus al Apărării a avertizat Georgia că îşi rezervă dreptul „să folosească toate forţele şi mijloacele” de care dispune pentru „a apăra cetăţenii Osetiei de Sud şi militarii ruşi” în cazul unor noi provocări georgiene. Declaraţia a fost calificată de autorităţile de la Tbilisi drept o dovadă a intenţiilor ostile ale Rusiei.
XS
SM
MD
LG