Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ziariștii occidentali și limba „moldovenească”


Pornind de la un articol din „Le Monde”, cum au reuşit autorităţile de la Chişinău să-i convingă pînă şi pe europeni că există limbă moldovenească ? Aflăm imediat de la Dan Alexe.

In numarul sau de duminica, cotidianul francez Le Monde a publicat un articol-reportaj, care ocupa o pagina intreaga din ziar, despre Gagauzia. Ziarista, Marie Jégo, o vorbitoare de limba rusa si corespondenta la Moscova, vreme de multi ani, a prestigiosului ziar francez, a reusit performanta de a umple o pagina intreaga de ziar cu remarci anecdotice despre gagauzi si despre spaima lor ca Moldova s-ar putea uni cu Romania, plasand peste tot pe unde a putut apelativul de “moldovean”, “limba moldoveneasca”, etc., ba chiar, in mod confuz si contradictoriu, a putut scrie despre “nationalistii moldoveni” care vor unirea cu Romania, fara a preciza insa ca acei nationalisti vorbesc de fapt limba romana.

Am cunoscut-o mai demult, la Moscova, pe aceasta jurnalista si stiu ca nu este o rusofila si ca nu poate fi banuita de simpatie pentru eforturile Moscovei de a controla in continuare tot spatiul post-sovietic. Nu e vorba nici de ignoranta din partea ei. Nu, este doar inca un semn ca strategia puterii de la Chisinau, care consta in a insista in mod repetitiv asupre existentei unei limbi moldovene, incepe sa dea roade, cel putin in strainatate. Asa se face ca la Bruxelles am vazut personal cum, la ultima vizita a lui Voronin, care s-a intalnit atunci cu presedintele Comisiei Europene, serviciile de traducatori ale Comisiei pusesera pancarte care indicau ca declaratiile de presa ale celor doi vor fi traduse simultan si in “limba moldoveneasca”... In urma protestelor ziaristilor romani care asteptau declaratiile, serviciile Comisiei au inlaturat pancartele care spuneau “limba moldoveneasca” si le-au inlocuit cu altele care spuneau “romana”. Totusi, printre ziaristii ne-romani toata asta a creat confuzie. Unul chiar mi-a spus: “daca moldovenii vor sa zica ca vorbesc o alta limba, atunci sa-i lasam in pace si sa facem cum zic ei... E dreptul lor!...”

Ceea ce confirma justetea frazei acelui ideolog care a zis: “O minciuna repetata suficient de mult timp si cu convingere devine realitate pentru ceilalti”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG