Linkuri accesibilitate

Statele Unite și procesul de pace din Orientul Mijlociu


Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu și trimisul special american George Mitchell la Ierusalim
Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu și trimisul special american George Mitchell la Ierusalim

Trimisul special american, fostul senator George Mitchell sustine ca, in ciuda impresiei create in anumite cercuri in Israel, Statele Unite nu solicita doar acelei tari sa faca sacrificii pe altarul pacii. O alta idee preconceputa la care Mitchell s-a referit intr-un interviu, este ca tarile arabe ar respinge solicitarea presedintelui Obama de a normaliza relatiile cu Israelul.

Trimisul special a spus ca au fost inregistrate progrese in aceasta directie, mentionind declaratii incurajatoare facute de inalte oficialitati in Bahrein si Egipt. Chiar si Arabia Saudita care intretine o retorica dura la adresa Israelului se pare ca, in particular, adopta pozitii mai nuantate. In urmatoarele saptamini, administratia Obama va incepe o campanie de informare publica, in Israel si tarile arabe pentru a-si explica mai bine pozitia.

Casa Alba doreste sa indeparteze perceptia ca politica sa ar fi fost pina acum definita doar de presiuni facute asupra Israelului de a opri constructia si extinderea asezarilor evreiesti din teritorii ocupate. In Israel, scepticismul cu privire la politicile lui Obama s-a accentuat in ultima vreme. In plus – in tarile arabe nu exista suficiente semnale publice, care sa indice o modificare a atitudinii fata de Israel. Arabia Saudita, tara cu un rol major in lumea araba, nu crede in politica “pasilor mici”, care sa duca prin acumulare, la un progres notabil. Dar Mitchell este incurajat de ceea ce aude in particular, in discutiile cu lideri arabi.

Intre masurile pe care administratia americana le urmareste se numara deschiderea unor birouri comerciale arabe la Tel Aviv sau interviuri cu lideri arabi, in presa israeliana. O alta posibilitate este ca sa i se permita companiei aeriene israeliene El Al sa aterizeze in tari arabe.

Analistii cred ca principalul obstacol este ca fiecare dintre parti doreste ca cealalta sa faca primul pas. Statele Unite si Israelul par a se apropia de un acord vizind sistarea constructiei de asezari evreiesti timp de sase luni. Dar Mitchell recunoaste ca o astfel de eventualitate nu garanteaza indepliniarea obiectivului pe termen lung, adica o pace durabila in Orientul Mijlociu. Pentru asta e nevoie ca palestinienii si israelienii sa se angajeze in negocieri. Acela va fi momentul adevarului, in procesul de pace.
XS
SM
MD
LG