Linkuri accesibilitate

Noua generație de oameni politici a Moldovei la lucru


Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă

Ce aduc ei nou? Cu ce tip de discurs ni se adresează? Ce proiecte si ce ambitii au?

Seniorii politicii moldovenesti sunt deja "vedete". Ii vedem peste tot, citim si auzim despre ei peste tot. Uneori sunt chiar foarte previzibili. Acelasi discurs, aceleasi teme. Poate ca in buna masura «plictisul» fata de politica se datoreaza tocmai acestei "ubicuitati". Cum stam cu noua "generatie" de politicieni, tinerii? Ce aduc ei nou? Cu ce tip de mesaj, discurs ne tenteaza? Ce proiecte si ce ambitii au?

Sunt multi acei care fac politica atat la nivel central cat si la nivel local. O parte dintre ei sunt oameni extrem de corecti, dar fara vizibiliate in media. Cel mai greu lucru pe care il intampina cineva onest si cinstit intrand in politica este modul de percepere ca fiind la fel ca ceilalti. De exemplu, astazi poti sa fii un profesor sau un medic respectat si maine, intrand intr-un partid, sa capeti dintr-o data o aura de neincredere si perceptia asupra ta ca individ sa se schimbe automat chiar si in sanul prietenilor. Oare de ce intra in politica, singurul motiv fiind avantaje de cele mai multe ori considerate nelegale. Din acest motiv, din ce in ce mai putini oameni corecti reusesc sa faca pasul pentru a intra in politica. Dar cat de mult ar fi ei motivati sa faca acest lucru ?

Mi-am propus la acest sfarsit de saptamana sa vorbim despre o noua generatie de politicieni sau poate despre o generatie de politicieni noi. O constatare cu privire la majoritatea politicienilor tineri este că CV-urile lor sunt consistente, multi au cate 1-2 masterate, un doctorat finalizat sau in curs etc. Dorin Chirtoaca la 29 de ani, in 2007 a devenit cel mai tanar primar al municipiului Chisinau. Desi in politica intrase ceva mai devreme din 2005 – cand a fost ales vicepreşedinte al Partidului Liberal. Ii place «la nebunie» ce face, crede insa ca tinerii din Republica Moldova pot mult mai mult, «dar nu ii ajuta nimeni, cu atat mai putin statul moldav».

Igor Klipii
Igor Klipii s-a implicat in politica la 33 de ani cand a aparut PSL, asa cum spune el prima formatiune care a adus mai multi tineri in politica. Desi politica l-a interesat din anii studentiei. Este istoric, politolog, director executiv al „Institutul de Studii Europene” din Moldova dar si vicepresedinte PD. L-am intrebat pe Igor Klipii cum sta Republica Moldova cu noua generatie de politicieni?

In Republica Moldova este Legea cu Privire la Tineret, care defineşte politica de stat în domeniul tineretului, reglementează crearea de condiţii sociale, economice şi organizatorice pentru dezvoltarea tineretului în interesul persoanei şi al societăţii.

Legea e buna, iar mecanismul aplicarii ei lasa de dorit, spune Angel Agache, viitor deputat liberal democrat. La doar 17 ani el era preşedinte al Ligii Studenţilor de la Universitatea Cooperatist - Comercială din Moldova. Iar din 2008 Angel Agache este Membru al Biroului Permanent Central şi al Consiliului Politic Naţional al PLDM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG