Linkuri accesibilitate

Semnat de Vitalie Cazacu, directorul agenţiei DECA-Press

Luni

Disdedimineaţă Nicoleta îmi spune că, dacă e posibil, azi să nu merg la serviciu. Vrea să ne jucăm toată ziua. Sau, poate, mergem la plimbare, mă ademenşte ea. Nicoleta e fiică-mea, care are 7 ani şi e o fată extrem de comunicabilă. Îi spun că trebuie să merg la serviciu dar asta o întristează doar pentru câteva clipe, deoarece la Minimax taman a început să ruleze un filmuleţ nou care îi sustrage toată, dar absolut, toată atenţia.

Ajung la serviciu şi a câta oară mă conving că luni e o zi grea. Totuşi încerc să fac ceva. Dacă nu scriu măcar să citesc ce scriu oamenii deştepţi, iar oamenii deştepţi scriu despre una şi aceiaşi: apropiatele alegeri parlamentare anticipate. Azi e ultima zi de agitaţie electorală şi toţi concurenţii caută să apară în presă cu diverse declaraţii.

În cele din urmă prind la curaj. Ici o ştire, colo o preluare şi site-urile noastre încep să funcţioneze la randament maxim. Ajung la concluzia că a fost foarte obositoare această campanie electorală, inclusiv pentru cei care o reflectă prin ştiri.

Seara, Nicoleta mă roagă să-i povestesc o întâmplare din copilărie. Îi istorisesc despre cum am fost la furat cireşe din livada colhozului. Nu e o istorie educativă dar e aproape ca la Ion Creangă şi asta o amuză.


Marţi

După două zile răcoroase, vremea s-a încălzit. E iarăşi vară toridă. Azi e ajunul alegerilor parlamentare anticipate şi, conform legislaţiei, trebuie să fim foarte atenţi la reflectarea campaniei electorale. Deşi e ziua liniştii electorale, la Bălţi se produc evenimente. Cinci observatori din Rusia şi Belarus, care urmau să monitorizeze alegerile parlamentare anticipate, au fost obligaţi de poliţia din Bălţi să părăsească localitatea. Supăraţi, aceştia au plecat spre Chişinău.

Comisarul local Valeriu Poparcea ne-a declarat că potrivit unor informaţii operative, cele cinci persoane ar fi urmat „să facă probleme”, inclusiv „să organizeze dezordini în masă”. Nici mai mult, nici mai puţin.

În scurt timp aflăm că incidente similare au avut loc şi la Chişinău. Ciudate aceste mişcări ale autorităţilor comuniste.

Trec pe la piaţă să cumpăr legume şi fructe. Nicoleta adoră fructele şi eu îmi umplu torbele cu piersici, roşii şi mere. Bucuria fetei n-are margini.

După masă iarăşi intru în rutină. Nimic interesant. Seara la scara blocului vecinele discută despre votul de mâine. Toate afirmă că nu vor vota pentru comunişti şi fac schimb de CD-uri cu filmele opoziţiei despre evenimentele din 7 aprilie.

Miercuri

Ziua alegerilor repetate. Merg la secţia de votare unde îmi fac datoria de cetăţean. Ciudat, dar de obicei la secţia de votare întâlneam doar bătrânei la ora asta. Acum sunt şi câţiva tineri alegători. Un poliţist care circulă prin zonă se uită chiorâş la mine. Am impresia că simte jurnalistul de la distanţă.

Aflăm din startul zilei că se produc multe încălcări ale legislaţiei electorale. Interesant, se repetă oare situaţia din 5 aprilie? Promo-Lex şi LADO Moldova ne inundă cu diverse comunicate despre fraudele înregistrate. Sunt foarte multe încălcări şi asta îngrijorează.

Şi Comisia Electorală transmite comunicate în care se spune că în prima jumătate a zilei prezenţa la urne e mai mare decât la 5 aprilie. Se pare că actorii politici şi-au mobilizat acum electoratul mai bine ca în campania trecută.

La prânz pe internet apar nişte rezultate ale exit-pollului. Institutul de Politici Publice susţine că datele sunt false şi nu e vorba de o scurgere de informaţie. Arcadie Barbăroşie spune că rezultatele reale ale exit-pollului vor fi anunţate imediat după orele 21.00, când se închid secţiile de votare.

Spre seară primim şi un comunicat de la AMN, din care aflăm că un reprezentant al acestei formaţiuni politice a fost rănit de un membru al PCRM.

Dar iată că vine şi ora 21. Toată lumea aşteaptă cu înfrigurare rezultatele exit-pollului. După ce sunt anunţate devine clar că PCRM va acumula mai puţine procente decât în scrutinul din 5 aprilie şi, după toate probabilităţile, opoziţia va câştiga aceste alegeri. Vladimir Voronin, liderul PCRM, susţine într-o conferinţă de presă că în mod cert comuniştii au învins în alegeri.

La orele 23.00 CEC-ul anunţă primele rezultate preliminare, în baza a circa 4% de buletine procesate. Comuniştii conduc cu 58 la sută. La fiecare jumătate de oră CEC-ul transmite noi informaţii. Ponderea PCRM scade în permanenţă, dar e clar că vor avea mai mult decât a anunţat exit pollul. După miezul nopţii devine clar că opoziţia va avea în noul Parlament mai multe mandate decât PCRM.

Copleşit de filmul transmisiunilor de la CEC nici nu observ că deja se face ora 4. Mă impun să merg la culcare. Nu de alta dar acuş e dimineaţă.

Joi

Mă conving a câta oară că noaptea e bine să dormi şi nu să te uiţi în gura CEC-ului. Capul e ca de plumb. Aflu că opoziţia a câştigat la limită aceste alegeri şi că Partidul Democrat a obţinut un scor foarte bun. Comentatorii politici se întrec în prognoze, dar toţi spun într-un glas că cheia şi lăcata viitoarei coaliţii parlamentare sunt în mâna lui Marina Lupu. Pe de altă parte, noul lider al PDM, Marian Lupu, se jură pe la toate televiziunile că nu va coaliza cu PCRM.

Partidele care au acces în Parlament fac conferinţe şi declaraţii pentru presă, unde anunţă că vor coaliza împotriva PCRM.

Deja sunt suprasaturat de politică. Merg la o cafea dar politica dă peste mine. Toată lumea discută despre rezultate, dar şi despre faptul că Bălţiul a rămas un oraş roşu, unde comuniştii au obţinut circa 58 la sută din sufragii.

Revin la oficiu şi aflu că în Moldova s-a înregistrat primul caz de gripă porcină. Iaca şi noi suntem în rând cu lumea, glumeşte un coleg. Odată cu victoria opoziţiei în Moldova a venit şi gripa porcină, pariez eu nu prea inspirat.

Spre seară, când mă întorc acasă, găsesc vecinele care discută despre scrutinul trecut şi îmi cer informaţie proaspătă.

Vineri

Ziua o încep fără politică, dar cu altă bătaie de cap. Merg să repar maşina. Mecanicii zic că o repară în două ore. Şi ce credeţi? Au făcut-o în 5 ore. Dar oricum e bine: intru în week end cu maşina reparată.

Pentru sâmbătă avem programat un seminar şi restul zilei îl dedic pregătirilor de eveniment. Într-un târziu citesc ce au spus oamenii deştepţi la Jurnalul săptămânal de la Europa Liberă. Sandu Canţâr afirma în Jurnalul Săptămânal că puterea politică este epuizantă. O fi, maestre, dar nu şi prin Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG