Linkuri accesibilitate

Presa anglo-saxonă despre alegerile din Moldova


„Financial Times” scrie că declinul comuniştilor moldoveni se datorează unei combinaţii de corupţie, nepotism şi stare precară a economiei. La care s-a adăugat dezertarea lui Marian Lupu, principalul reformator al comuniştilor, şi a cărui formaţiune centristă, Partidul Democrat, a cîştigat 13 locuri în noul parlament. Lupu, mai spune ”Fianncial Times”, ar putea fi cel care va face jocurile, dacă nu chiar cel mai posibil candidat la preşedinţia Moldovei.

„The Guardian” spune şi el că e foarte posibil ca noul preşedinte al Moldovei să fie ex-comunistul Marian Lupu. Asta pentru că partidele liberale şi de centru nu au suficiente voturi pentru alegerea noul şef al statului, iar candidatura lui Lupu ar putea fi pe placul unora din comunişti.

Publicaţia „The Times” citează o frază scrisă în 1978 de regretatul filosof polonez Leszek Kolakowski: „Marxismul a fost cea mai mare fantezie a secolului nostru”. Dacă filosoful polonez ar fi trăit cîteva zile în plus (el a încetat din viaţă săptămîna trecută), continuă „The Times”, ar fi aflat probabil cu bucurie vestea că ultimul partid comunist aflat la guvernare în Europa a pierdut majoritatea în parlamentul de la Chişinău

Corespondentul „Irish Times” la Chişinău srie că e posibil ca turbulenţele poltice din Moldova să nu se fi încheiat, pentru că partidele de opoziţie nu au cele 61 de voturi necesare în parlament pentru alegerea noului preşedinte. Şi dacă un candidat prezidenţial e respins de două ori, va fi nevoie de un nou srcutin parlamentar anticipat.

„Wall Street Journal Europe” citează opinia unor analişti care atrag atenţia că indiferent de culoarea politică a noului guvern de la Chişinău, acesta are vremuri grele în faţă. Criza economică, continua ziarul citat, a lovit tîrziu Moldova - una din cele mai sărace ţări ale Europei - şi a început să muşte. Misiunea Fondului Monetar Internaţional care a fost în iunie la Chişinău spune că se aşteaptă ca economia moldovenească să se contracte cu cel puţin 9 la sută anul acesta, ridicînd deficitul bugetar la 11 la sută din produsul intern brut. Şi imediat ce Moldova va avea un guvern, FMI va trimite o nouă misiune la Chişinău.

Publicaţia londoneză săptămînală „Jane’s Intelligence Weekly” scrie că stabilitatea politică pe termen scurt din Moldova nu poate fi garantată din cauza negocierilor dificile ce vor urma între fostele partide de opoziţie, şi dintre ele şi Partidul Comuniştilor, pentru alegerea noului preşedinte.

În opinia lui Andrew Wilson de la Consiliul European pentru Afaceri Externe, e prea devreme să se spună că opoziţia din Moldova a cîştigat alegerile de la 29 iulie. E adevărat că a luat partea leului, dar nu există un cîştigător clar, şi urmează negocieri. Wilson spune că Uniunea Europeană ar putea juca un rol pozitiv în medierea unei soluţii, şi că oricare va fi formula rezultată din negocieri, fără susţinerea tututor foţelor politice va fi instabilă.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG