Linkuri accesibilitate

Totul depinde de verticalitatea celor 4 partide necomuniste din Parlament


Interviu cu Dorin Dușceac (Paris)

Majoritatea alegatorilor de peste hotare susţin că au parcurs mai multi kilometri pentru a vota pentru o schimbare în ţara unde îşi au rădăcinile. E si cazul inginerului Dorin Dușceac de la Paris. Inainte de a intra in studio am discutat cu el la telefon si imi spunea ca jurnaliştii francezi sunt de părere că victoria le aparţine partidelor de opoziţie de la Chisinau.

Dorin Dușceac: Rezultatele alegerilor au demonstrat ca s-a inregistrat o scadere foarte pronuntata pentru partidul comunistilor care a pierdut 12 mandate. Nu stiu daca in situatia creata PCRM isi poate permite luxul de a vrea sau a nu vrea desfasurarea unui anumit scenariu, fiindca comunistii sunt detinatorii unui numar minoritar de mandate in parlament. Deci, in mod normal ar trebui sa se conformeze cu opinia si doleantele celorlalti 53 de deputati din opozitie. Pentru ca majoritatea votantilor din Republica Moldova s-a pronuntat pentru o schimbare democratica, asteptam o coalitie a celor trei partide liberale cu partidul democrat.

Europa Libera: Liderul democratilor Marian Lupu declara azi intr-o conferinta de presa ca “PDM are misiunea istorică de a forma şi fortifica o largă coaliţie democratică pentru gestionarea şi redresarea situaţiei în ţară”. Asupra caror aspecte ar trebui sa insiste, eventual o coalitie dintre PL,PLDM,AMN si PD?

Dorin Dușceac: Mai intai sa definitiveze foarte clar prioritatile Republicii Moldova, printre care o orientare clara spre UE. In al doilea rand, ar trebui sa instaureze o adevarata guvernare democratica, sa asigure libertatile fundamentale, drepturile omului, functionarea corecta a audiovizualului public. Si odata ce principiile de baza vor fi elaborate, numai dupa aceasta se vor discuta detaliile privitor la candidaturile la functiile supreme in stat. In opinia noastra se exclude varianta unei coalitii PCRM – PDM si speram ca declaratiile facute de domnul Marian Lupu au valoare de angajament politic fata de votantii PDM. Daca se va alia cu partidul comunistilor o sa aiba aceeasi soarta pe care a avut-o PPCD-ul domnului Rosca, adica peste 4 ani ar putea sa dispara de pe harta politica a Moldovei.

Europa Libera: Pentru ca te afli la Paris, sa te intreb cum stau lucrurile pe scena politica din Franta: cum se formeaza acolo aliantele, cum se impaca un presedinte, care reprezinta o alta culoare politica decat cea pe care o are majoritate in parlamentul francez?

Dorin Dușceac: Pana in anul 2007 au existat momente cand s-a vorbit despre o coabitare, adica, de exemplu, presedintele Frantei, Jacques Chirac era de dreapta si premierul francez Lionel Jospin era de stanga, experienta Frantei arata ca acest lucru este posibil in principiu. Adica guvernul Jospin a fuctionat intr-un mod corect si eficace timp de cinci ani consecutivi. Dar nu putem compara situatia din Franta cu cea din Republica Moldova, fiindca parlamentul in Republica Franceza este ales pe circumscriptii uninominale. Deci toti cei 737 de deputati francezi, fiecare dintre ei vine dintr-o anumita circumscriptie unde poate candida pe lista unui partid sau ca independent, dar totusi se ajunge la crearea unei majoritati foarte clar stabilite, fie de dreapta, fie de stanga. In plus nici unul dintre partidele politice, ma refer la extrema dreapta sau la extrema stanga nu a indraznit niciodata sa se autoasimileze cu pastrarea acestei independente, integritatii teritoriale si suveranitatii, cum s-a intamplat la noi cu partidul comunistilor care s-a autoproclamat drept unica sursa a existentei republicii Moldova.

Europa Libera: Sa revenim la alegerile din Moldova, pe voi cei aflati in strainatate va intereseza si perioada postelectorala, ce este ce va fi dupa acest scrutin parlamentar?

Dorin Dușceac: Participarea noastra la vot este si angajamentul nostru si doleanta noastra de a urmari desfasurarea evenimentelor post-electorale si de a contribui pe viitor la efortul de democratizare a societatii. Dar totul depinde de verticalitatea si de valoarea politica a celor patru partide necomuniste din parlament.

XS
SM
MD
LG