Linkuri accesibilitate

Momentul este al deschiderii dialogului politic pentru evitarea blocajului constituțional


Interviu cu Igor Boțan (Adept)

In conditiile in care partidele necomuniste au obtinut mai mult de jumatate de voturi e clar ca PCRM a pierdut alegerile. Se poate insa afirma ca opozitia a castigat? – l-am intrebat pe Igor Boțan, director executiv ADEPT.

Igor Boțan: Eu cred că este prematur a se vorbi despre faptul că opozitia a cîştigat alegerile, fiindcă deocamdată nu este clar care vor fi eventualele coaliţii. Si dacă luam în consideraţie că alegerile parlamentare sint sincronizate cu cele prezidenţiale, e nevoie de o majoritate calificată şi cred că în acest moment este vorba despre începerea unui dialog politic clar, cu participarea tuturor forţelor politice pentru ca design-ul noii configuraţii a puterii să fie conceput astfel încît să se poată evita ulterior blocajul instituţional. Ma refer la alegerea preşedintelui. Deci, există mai multe posibilităţi. S-ar putea ca opozitia să formeze o coaliţie şi să nu consulte în nici un fel partidul comunistilor, însă această soluţie poate avea un mare handicap şi el ar putea ieşi in prim plan la alegerea şefului statului. Deci, lucrurile sint deocamdată incerte.

Europa Liberă: CEC urmează să anunţe rezultatele finale ale scrutinului, chiar astazi. Le prezintă Curtii Constituţionale...

Igor Boțan: Deci CEC trebuie să facă publice rezultatele dupa cele care ii parvin din circumscriptii şi, după aceasta, facindu-le publice, le poate inainta catre Curtea Constituţională care are obligaţia ca cel putin in 10 zile sa valideze alegerile şi mandatele deputaţilor, dar în acelasi timp concurentii electorali trebuie să se grăbească pentru a depune eventuale contestaţii, daca există eventuale fraude...

Europa Liberă: In 10 zile, Curtea Constituţională urmează să valideze scrutinul. Se purcede imediat la alegerea speakerului şi structurilor parlamentului?

Igor Boțan: După ce Curtea Constituţională validează alegerile, preşedintele în exerciţiu trebuie să convoace parlamentul în prima şedinţă şi această şedinţă nu poate avea loc mai tîrziu de 30 de zile de la data alegerilor. Deci pină la 29 august trebuie convocat acest parlament nou, după ce, în conformitate cu regulamentul parlamentului se purcede la formarea structurilor parlamentului si alegerii organelor de conducere: preşedintelui, vicepreşedinţilor, preşedintilor de comisii; după care, parlamentul deja îşi stabileşte de sine stătător agenda ţinînd cont de faptul că lucrurile presante sunt alegerea şefului statului şi numirea unui nou guvern.

Europa Liberă: Domnule Botan, întîi se alege şeful statului şi apoi guvernul?

Igor Boțan: Nu există o regulă prescrisă, dar, logica normală şi experienţa anterioară ne spun că da, ar trebui să fie ales la început şeful statului, pentru ca noul şef al statului să propună candidatura pentru funcţia de prim-ministru.

Europa Liberă: Cum e acum? Daca este blocată procedura de alegere a şefului statului, se va alege noul guvern?

Igor Boțan: Daca va fi blocata procedura de alegere a şefului statului, preşedintele în exerciţiu, pur şi simplu nu va avea o altă soluţie decît să numească un nou guvern, fiindcă ţara nu poate să ramănă neguvernată şi atunci cred că vor intra în joc clauzele constitutiei care spun că parlamentul poate fi dizolvat numai o data pe an...

Europa Liberă: Un an de la 1 ianuarie pină la 31 decembrie ?

Igor Boțan: Aici nu există claritate, cred că există loc pentru interpretări şi interpretările vor fi făcute de catre Curtea Constituţională.
XS
SM
MD
LG