Linkuri accesibilitate

Grupaj de opinii publicat de Reuters

Agenţiile de presă internaţionale continuă să relateze despre alegerile din Moldova. Iar unele dintre ele au trecut de la faza consemnării rezultatelor la prognoze privind guvernarea viitoare a Moldovei. Detalii are Mircea Ţicudean.

Agenţia Reuters a publicat un grupaj de opinii de experţi internaţionali, de la diferite institute de studii politice, despre ce s-ar putea întâmpla în Moldova de acum înainte. Sabine Freizer, de la International Crisis Group, spune că întrebarea esenţială este cât de bine se va unifica opoziţia. Ea adaugă că în Rusia vor exista temeri despre posibila apropiere a Moldovei de NATO şi Uniunea Europeană. Dar, adaugă Freizer, până acum UE nu prea s-a interesat de Moldova, aşa că temerile nu-şi au locul.

Natalia Leşenko, de la Global Insight, crede că la Chişinău va fi un guvern liberal, care va coopera mai mult cu Europa şi în special cu România, şi va promova reformele economice. Leşenko anticipează că relaţiile cu Rusia nu vor suferi prea mult, mai ales dacă Marian Lupu este ales preşedinte, căci Lupu, ar fi un partener acceptabil pentru Moscova. Cu ochii la harta fostei Uniuni Sovietice, Leşenko se întreabă dacă schimbarea paşnică de regim din Moldova va fi copiată şi în alte ţări din CSI.

Britanicul Cristopher Granville, de la Londra, spune că Moldova a devenit un pion interesant în competiţia geopolitică globală, nu neapărat prin alegeri, ci prin felul cum a atras un împrumut imens din partea Chinei. Granville spune că tradiţionala concurenţă dintre Euroatlantici şi Rusia în ţări ca Moldova devine irelevantă când o a treia forţă, cum este China, aruncă în scenă sume pe care Rusia, Bruxellesul sau Washingtonul nici nu le puteau concepe.

Alexei Vlasov, de la Universitatea din Moscova, aminteşte că Rusia ar fi vrut victoria lui Voronin ca factor de stabilitate. Mai ales că Voronin a arătat în ultimele luni o loialitate sporită faţă de ruşi. Acum, continuă Vlasov, Moscova este interesată mai ales să ia sfârşit criza politică din Moldova, iar dacă asta s-ar face printr-o alianţă înre comunişti şi opoziţie, Rusia n-ar avea prea multe obiecţii.

Sam Greene, director adjunct la centrul Carnegie din Moscova spune că deşi au căzut un pic la alegeri, comuniştii rămân cea mai puternică forţă politică din Moldova. Orice coaliţie viitoare, crede Greene, va trebui să ţină seama de comunişti. Vorbind despre soarta lui Voronin, Greene spune că el ar fi vrut să-şi creeze un sistem prin care să conducă fără să fie oficial la putere. Numai că rezultatele mai slabe ale partidului comuniştilor au dat o lovitură acestui plan, spune Greene.

În sfârşit, comentatorul politic de la Bucureşti Stelian Tănase spune că opoziţia ar fi luat şi mai multe voturi dacă nu se temea în campanie şi dacă partidele ce o alcătuiesc colaborau mai mult. În privinţa reacţiilor din regiune, Tănase crede că mai importante vor fi cele de la Kiev şi de la Moscova, pentru că relaţiile cu România sunt marcate de suspiciuni.
XS
SM
MD
LG