Linkuri accesibilitate

Statele Unite pregătesc o nouă strategie în Afganistan


Trimisul special american în Afganistan, Richard Holbrooke la o conferință de presă la Kabul

Sugestiile generalului McChrystal, noul comandant al forțelor americane

Comandantul fortelor americane in Afganistan, general Stanley McChrystal pregateste o noua strategie, care prevede schimbari majore in maniera in care armata Statelor Unite si aliatii NATO vor actiona.

Strategia prevede si cresterea numerica substantiala a efectivelor de securitate afgane, intensificarea eforturilor vizind eradicarea coruptiei si o evaluare realista a situatiei din tara. Generalul McChrystal, care a preluat conducerea efectivelor americane luna trecuta, pare tentat sa solicite suplimentarea fortelor Statelor Unite din Afganistan si folosirea unor metode considerate neconventionale impotriva insurgentei talibane, in crestere.

Aceasta strategie ar putea fi primita cu scepticism, la Casa Alba unde unii membrii ai echipei de securitate nationala a presedintelui nu doresc suplimentarea efectivelor americane. Surse de la Pentagon spun ca generalul asteapta recomandarile unei echipe de consilieri militari, pentru a decide daca sa ceara sau nu marirea efectivelor. Se pare ca asta vor recomanda expertii, dar nu este inca clar cit de mare ar urma sa fie suplimentarea. Dar chiar daca si-ar dori asa ceva, presedintele Obama poate intimpina dificultati in Congres.

Anumiti lideri democrati ai forului legislativ nu doresc nici macar mentinerea actualului nivel, adica 68 de mii de militari. Dupa ce a adaugat in primavera 21 de mii de militari, Obama insusi si-a pus public intrebarea daca trupe mai numeroase sint cheia succesului, in timp ce seful consilierilor pentru securitate nationala, James Jones le-a adus la cunostinta liderilor militari ca administratia nu are de gind sa adauge la actualele efective, cel putin deocamdata.

Consilieri ai presedintelui Obama au spus ca doresc sa vada cum va folosi generalul McChrystal pe cei 21 de mii de noi militari si doar dupa aceea poate fi luata in discutie o noua marire de trupe. Dar chiar si in aceste conditii, comandantul din Afganistan a fost solicitat de catre superiorii sai, ministrul apararii si seful statului major sa efectueze o analiza si sa faca recomandari. McChrystal a lasat sa se inteleaga ca inclina catre suplimentarea efectivelor, adaugind insa ca va modifica fundamental maniera in care fortele americane sint folosite.
XS
SM
MD
LG