Linkuri accesibilitate

Separatiştii au zădărnicit din nou alegerile la Corjova


Pentru a lua parte la scrutin sătenii au trebuit să se deplaseze la Cocieri

Alegerile parlamentare au fost din nou compromise in Corjova, sat din raionul Dubasari, care se afla in stanga Nistrului, dar care intra sub jursdictia autoritatilor de la Chisinau. La fel ca la alegerile parlamentare si locale trecute, sectia de votare din satul de bastina al presedintelui Voronin a fost blocata de militieni si persoane in civil care cereau desfasurarea scrutinului exclusiv pe malul drept al Nistrului. In rezultat, Comisia Electorala Centrala a recomandat cetatenilor din Corjova sa voteze in satele din apropiere aflate pe malul drept. Autoritatile constata ca inca nu exista conditii pentru ca cetatenii domiciliati in regiunea transnistreana sa-si poata exercita nestingherit dreptul la vot.

Primarul satului Corjova, Valeriu Mitul spune ca de fiecare data cand au loc alegeri sunt lasati fara sprijin in confruntarea cu pretinsii sustinatori ai regimului de la Tiraspol: “Au fost de la securitate foarte multi. Chiar eu am vazut. Seful securitatii cu comendantul orasului din partea Rusiei, tot acolo si luau decizii cum poate fi si lupul satul si oaia intreaga. Din partea Moldovei a fost iscalit un acord ca in zona asta de securitate nu se implica nici politia, nici militia si numai observatorii militari. Am facut apel la observatorii militari, cu parere de rau vin observatorii militari. CUC e la Bender, pana ajunge informatia acolo samd. Mie mi se pare ca ei sunt cointeresati sa nu se petreaca alegerile. Se blocheaza drumurile, oamenii trebuie sa mearga pe jos. Am luat cateva masuri pentru a ajutora oamenii sa ajunga la sectia de votare din Cocieri, dar totuna vreo 2,3 km trebuie sa mergi pe jos, sa ajungi pana acolo unde e microbuzul si oamenii se deplasau la Cocieri.”

CEC a recomandat ieri locuitorilor satului Corjova sa voteze in Ustia si Cocieri, sate invecinate de pe malul drept al Nistrului. Secretarul CEC, Iurie Ciocan spune ca la moment nu au fost gasite alte solutii pentru votantii din localitate: “Noi ne-am exprimat ingrijorarea referitor la votarea in localitatea Corjova, mai bine zis la imposibilitatea organizarii alegerilor in acea localitate. Sub acest aspect am sesizat Ministerul Reintegrarii si Comisia Unificata de Control. Speram ca aceste organe implicate nemijlocit in reglementarea conflictului transnistrean, sa gaseasca pentru urmatoarele alegeri solutii amiabile de desfasurare a proceselor electorale in aceasta localitate.”

CEC a permis ieri ca sectiile de votare din Ustia si Cocieri sa functioneze cu 2 ore peste program ca sa poata viota locuitorii satului Corjova.
XS
SM
MD
LG