Linkuri accesibilitate

Relaţiile Moldovei cu statele vecine după alegerile din 29 iulie


Pavel Felgenhauer

Experţii Pavel Felgenhauer şi Natalia Belitser prevăd o ameliorare a legăturilor cu Ucraina şi România, precum şi reluarea de către Moscova a politicii de susţinere făţişă a Tiraspolului

Expertul în probleme de securitate si politică externă de la publicaţia rusă „Moscow Times”, Pavel Felgenhauer, este de părere că, deocamdată, alegerile de ieri din Republica Moldova nu au atras prea mult atenţia administraţiei de la Kremlin.

Pavel Felgenhauer: „După violenţele din 7 aprilie, Moscova devenise brusc foarte atentă la ceea ce se întâmplă în Moldova. Acum, în linii mari, Moldova din nou este în umbră. Noi avem probleme mult mai serioase în spaţiul fostei URSS, cum ar fi cele din Caucaz legate de Georgia, problemele privind relaţiile cu SUA, la fel legate de Georgia, problemele cu Ucraina, negocierile cu Tajikistanul şi Kirghizia legate de bazele noastre militare pe care le avem sau vrem să le avem acolo. Aşa că în cazul Moldovei vom aştepta să vedem cu ce se va termina totul. Atâta timp cât Voronin nu va intra în coaliţii neagreate de Moscova, el nu-şi va pierde sprijinul Kremlinului.”

Totuşi, o eventuală alternanţă la putere a forţelor de opoziţie, considerate la Moscova pro-occidentale şi ostile Federaţiei Ruse, va determina Kremlinul să reia politica de susţinere făţişă a Tiraspolului, spune Felgenhauer: „Problema transnistreană a fost lăsată oarecum într-o parte odată cu escaladarea conflictelor din Abhazia si Osetia de Sud. Moscova a arătat clar că va sprijini regimurile ce prietenesc cu Rusia. O schimbare politică în parlamentul din Moldova va modifica în mod clar şi politica rusă referitoare la regiunea transnistreană.”

Natalia Belitser
Natalia Belitser de la Institutul pentru Democraţie în numele lui Filip Orlik de la Kiev, se arată însă încrezătoare în privinţa unei alternanţe de putere la Chişinău, capabilă să amelioreze relaţiile R. Moldova cu toţi vecinii, inclusiv Ucraina.

Natalia Belitser: „Nu ştiu cum vor arăta ultimele rezultate, dar varianta în care cele patru partide intrate în parlament în afara comuniştilor vor forma o coaliţie majoritară, iar foştii majoritari vor pleca în opoziţie, ar fi cel mai logic şi firesc pas. Asta judecand dupa tot ce am citit şi auzit în declaraţiile de după alegeri. Dacă va fi aşa, atât relaţiile moldo-române, cât şi cele moldo-ucrainene se vor ameliora.”

Belitser a preciazat că ar fi de aşteptat, în primul rând, ca Chişinăul să renunţe la ceea ce ea numeşte „prostia de a introduce regimul de vize pentru cetăţenii români” şi „gesturi revoltătoare cu referire la Ucraina”, cum ar fi cel de a expulza cinci observatori ucraineni în ajunul alegerilor. Doar după aceasta, crede cercetătoarea, relaţiile Republicii Moldova cu vecinii săi vor intra în albia firescului.
XS
SM
MD
LG