Linkuri accesibilitate

Șefii delegațiilor de observatori ai instituțiilor europene pledează pentru ameliorarea sistemului democratic din Moldova

Intr-o declarație preliminară, misiunea de observatori OSCE se declară încurajată de felul în care s-au desfășurat alegerile de miercuri. Potrivit, lui Petros Efthymiou, șeful delegației Adunării Parlamentare a OSCE și coordonator special al misiunii de observatori, „au fost întrunite multe din angajamentele OSCE, dar rămîn probleme importante pentru a se depăși lipsa de încredere între partidele politice ale țării și alegători, pentru a se continua ameliorarea democrației în Moldova”.

La o conferință de presă comună de la Chișinău a șefilor delegațiilor instituțiilor europene, Mevlüt Cavusoglu, conducătorul delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), a salutat participarea activă a alegătorilor, calificînd-o „un bun semnal pentru democrație”. Dar, după spusele lui, alegătorii trebuie să se simtă încrezători față de întregul proces electoral. „Lipsa de acuratețe a listelor electorale a demonstrat încă odată slăbiciunea și nevoia urgentă de îmbunătățiri majore. A venit timpul ca forțele politice ale țării să-și demonstreze capacitatea de dialog politic constructiv și de împărțire a puterii”.

La aceiași conferință de presă, Marian-Jean Marinescu, șeful delegației Parlamentului European, a atras atenția că nu se poate spune, din nefericire, că alegerile au respectat toate criteriile internaționale. „Moldova nu va fi capabilă să întrunească aceste criterii fără o schimbare democratică structurală. Calea înainte este mai multă democrație. Pe acest drum, EU va fi de partea Moldovei”.

Opinia ambasadorului Boris Frlec, șeful misiunii de observatori a Biroului pentru instituțiile democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, este că modul profesional și eficient în care s-a desfășurat procesul electoral e încurajator. „Dar, a adăugat diplomatul, „neîncrederea adînc înrădăcinată între candidți pe parcursul campaniei subliniază nevoia presantă ca toate partidele să se angajeze într-un dialog de substanță pentru a depăși blocarea de care suferă procesul democratic”.

Observatorii internaționali au mai notat că deși ziua alegerilor a fost bine organizată și alegerile s-au desfășurat pașnic, abuzurile în utilizarea resurselor administrative au avut un efect negativ asupra egalității de oportunități în cursul campaniei electorale. La capitolul punctelor negative, observatorii au notat și că autoritățile au folosit metode subtile de presiune și intimidare, iar principalele canale de televiziune nu au oferit o informație echilibrată, favorizînd partidul de guvernămînt.
XS
SM
MD
LG