Linkuri accesibilitate

78% din speranțe pentru crearea de locuri de muncă se îndreaptă spre EU

Potrivit ultimului Eurobarometru publicat la sfarsitul saptamanii trecute, 61% dintre europeni consideră că sunt de asteptat și alte efecte ale crizei economice asupra locurilor de muncă. O treime dintre cei care lucrează sunt „foarte îngrijorați” că și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza crizei, dar 72% consideră că Uniunea Europeana are un impact pozitiv în combaterea șomajului.

Se pare ca, in speranta mentinerii locurilor de munca, executivul European a cerut statelor membre să disponibilizeze 5 milioane de locuri de ucenicie pentru tinerii care termină școala.

In valtoarea crizei, Bruxelles-ul este perceput ca un colac de salvare. Sondajul arata ca 52% dintre europeni consideră că efectul actiunilor acestuia asupra pastrarii locurilor de munca este pozitiv. Programele nationale anti-criza cel putin in ceea ce priveste somajul, nu par sa ii convinga pe cetatenii UE. 72% dintre acestia spun ca în crearea de oportunități pentru locuri de muncă și în lupta împotriva șomajului tot pe Uniunea Europeana pun baza. Mai mult, 78% dintre cetatenii celor 27 de state membre isi pun toate sperantele In UE si in ceea ce priveste accesul la educatie si formare iar 76% considera ca diferentele dintre barbati si femei pe piata muncii pot fi estompate tot cu implicarea Bruxelles-ului.

Totusi, conform rezultatelor sondajului criza economica i-a lasat fara locuri de munca doar pe 3,5% dintre europeni. Cel mai greu lovite sunt Letonia, Lituania, Spania și Irlanda, în timp ce în Luxemburg, Grecia și Țările de Jos pierderile de locuri de muncă au fost, prin comparație, mai mici. O treime dintre europenii care muncesc (32%) sunt „foarte îngrijorați” că și-ar putea pierde locul de muncă în viitor, în timp ce chiar mai mulți sunt îngrijorați în legătură cu partenerul lor (38%) sau copii (47%) că și-ar putea pierde locul de muncă. Nivelul îngrijorării este strâns legat de pierderile de locuri de muncă raportate; cetățenii țărilor în care s-au pierdut cele mai multe locuri de muncă sunt și cei mai îngrijorați cu privire la noi reduceri de personal.

Îngrijorarea cu privire la pierderile de locuri de muncă se explică și se amplifică prin faptul că cel puțin 6 din 10 europeni cred că partea cea mai grea a crizei economice nu a trecut încă și numai 28% cred că punctul critic a fost atins, cele mai ridicate niveluri de pesimism înregistrându-se în țările baltice (82% în Letonia, 76% în Estonia și 74% în Lituania cred că impactul cel mai puternic nu se simte încă). În țările care au pus în aplicare abordări cuprinzătoare de flexicuritate, viitorul este privit cu mai mare încredere. 45% dintre suedezi și 36% dintre danezi cred că vârful crizei a trecut.

Majoritatea europenilor cred că, în vremurile acestea, experiența profesională și calificarea sunt cele mai importante două elemente pentru găsirea rapidă a unui nou loc de muncă, urmate de adaptabilitate.
XS
SM
MD
LG