Linkuri accesibilitate

Observatorii alegerilor: Se pare că ar fi încălcări destul de grave ale codului electoral


Un observator LADOM la secția de votare din satul Bardar (Ialoveni)
Un observator LADOM la secția de votare din satul Bardar (Ialoveni)
Coaliţia 2009 pentru alegeri libere şi corecte, formată din ONG-uri care au monitorizat alegerile, a difuzat pe parcursul zilei comunicate cu liste întregi de nereguli care ar fi fost fixate de observatori. Principala ar fi – întocmirea incorectă a listelor electorale. S-a dovedit că numele unui alegător din Cimişlia s-a regăsit în liste de 52 de ori cu date diferte ale buletinului de identitate. De asemenea, unii alegători din sectorul Râşcani din Chişinău au descoperit azi pe adresa domiciliului lor indicate în listele electorale persoane străine, iar unele chiar votaseră.

Observatorii au înregistrat cazuri de propagandă electorală nepermisă în ziua scrutinului, încălcări la utilizarea urnelor mobile, votare în baza altui document decât buletinul de identitate, dar şi cazuri de intimidare a observatorilor. Secretarul coaliţiei 2009, Nicolae Panfil, spune că încălcările fixate ar fi, cel puţin la această etapă de monitorizare, mai multe şi mai serioase decât la scrutinele precedente: „Din cele ce am observat se pare că ar fi încălcări destul de grave a codului electoral şi normelor de organizare a alegerilor”.

LADOM a pus pe lista încălcărilor şi două cazuri în care membrii a două birouri electorale purtau cămaşă roşie (!) – culoarea unui partid concurent electoral.

La scrutinul de azi nu au putut participa observatorii reţelei europene de monitorizare a alegerilor, pe scurt ENEMO. Misiunea ENEMO, invitată iniţial de CEC, apoi acreditată doar pe jumătate, şi-a retras observatorii din Moldova, spunând că aceştia s-au ciocnit de atitudinea ostilă a autorităţilor şi că au fost ameninţaţi în ajun de persoane necunoscute.

Evgheni Radcenco, unul din observatorii permanenţi ai ENEMO, a declarat: „Maşinile cu observatorii noştri acreditaţi au fost oprite pe diferite trasee, la Soroca, la Bălţi şi Vadul-lui-Vodă de oameni cu înfăţişare „criminală” care se recomandau ca reprezentanţi ai Uniunii veteranilor din Afganistan şi exprimându-ne necenzurat că ar fi mai bine să plecăm. În aceste condiţii misiunea a decis că nu poate garanta securitatea observatorilor, aşa că am decis să întrerupem monitorizarea alegerilor. Am participat anterior în multe ţări la monitorizarea alegerilor dar niciodată nu ne-am ciocnitde ameninţări directe din partea autorităpţilor statului şi a elementelor criminale în acelaşi timp”.

Observatorii ENEMO au fost invitaţi de Comisia Electorală Centrală să monitorizeze alegerile, însă ulterior a acreditat mai puţin de jumătate din observatorii misiunii – 53 din 140 de care au solicitat acreditarea. O parte din ei, cetăţeni georgieni, care veniseră în aşteptarea acreditării, au fost expulzaţi acum două zile direct din aeroport. „Nu mi se pare corect ca societatea Moldovei să dorescă alegeri corecte, iar nouă, observatorilor să nu ni se permită să ne convingem de corectitudinea lor”.

Rapoartele finale ale tuturor misiunilor de observare – ai Coaliţiei 2009, ai observatorilor din partea CSI, ai parlamentarilor europeni, ai OSCE, urmează să fie anunţate a doua zi după alegeri.
XS
SM
MD
LG