Linkuri accesibilitate

La Cocieri: „Să fie o luminare în Moldova”.


Un vot pentru „o Moldovă întreagă şi suverană”

Cum era de aşteptat, cele mai mari probleme au fost din nou în Transnistria unde autorităţile au blocat din nou secţia de votare din Corjova. În consecinţă, oamenii au fost rugaţi să meargă să voteze la Ustia sau Cocieri, unde a fost şi Valeria Viţu.

Valeria Pentru că nu am fost lăsaţi să trecem pe la punctul de control de la Dubăsari, am ajuns la Coceri pe ocolite cu podul plutitor peste Nistru.
Bacul Malovata
De acelaş „Bac Molovata”, s-au văzut siliţi să facă uz şi grupul format de observatori străini, jurnalişti dar şi câţiva alegători.

Ion Pasat este originar din Cocieri şi a venit împreună cu soţia de la Chişinău să-şi dea votul. I-am întrebat ce aşteaptă de la aceste alegeri: „Să fie o luminare în Moldova. Merg să votez pentru că vrem o viaţă mai bună în Moldova. Să facem o schimbare radicală. Au trecut ani de zile şi tot pe loc. Oamenii merg prin Moldova şi nu pot să ajungă la fratele său din Cocieri sau la rude. Se vorbeşte că suntem o ţară democrată dar noi suntem departe de acest adevăr. Noi suntem sub dictatură. Noi în ţara noastră nu putem liber să votăm trebuie să aşteptăm ore. Nu se face nimic pentru oameni”.

La Cocieri l-am întâlnit şi pe Vitalie Tcaci, care a a venit să voteze de la Corjovo cu bicicleta pentru că nu a reuşit să facă acest lucru la el acasă. „Am încercat dar acolo, la noi, nu se poate. Au venit oameni dar nu le-au permis. Aşteptăm poate va fi mai bine. Toţi aşteaptă”.


Aflu de la secretara secţiei de votare nr 14 , Veronica Verlan că de fapt mulţi săteni din alte localităţi au venit pe jos, ocolind strada centrală, unde au format un baraj miliţieni transnitreni. Chiar dacă traseul este închis, ajung pe partea de la deal al satului, pe un drum nisipos de ţară, care cu bicicleta, pe jos sau cu microbuzele. Care şi cum reuşesc.


Vera Constantinov
Şi Vera Constantinov din satul Lunga a ajuns să voteze la Cocieri. Bătrâna îşi doreşte de la aceste alegeri „o Moldovă întreagă şi suverană. Ştiţi cât de tare suferim noi. Aţi văzut cât am mers pe jos şi ei spun că este democraţie. Da ce crimă am făcut noi că venim la votare. Fiecare om crede în ceva mai bun. Noi vrem să trăim într-o societate sănătoasă”.

Se pare că de frică, unii alegători au refuzat să ne vorbească. „Nu dau un răspuns să nu am probleme în viaţă din partea transnistreană”. La posturile de control din apropierea satelor unde sunt aşteptaţi să voteze cetăţenii moldoveni din regiunea transnistreană şi la această oră miliţia subordonată Tiraspolului îi supune unui control mai riguros ca de obicei fără să spună ce anume caută în bagaje şi automobile.
XS
SM
MD
LG