Linkuri accesibilitate

Alegerile la Bălţi: cazuri de intimidare a observatorilor


La secţia de votare nr. 3 se remarcă un grup de soldaţi care votează cum le-a recomandat Moldova Suverană

La Bălţi au votat pînă la ora 16.00 în jur de 44 la sută din cei peste 105 mii de alegători. Cea mai activă participare s-a înregistrat la secţia de votare nr.3 unde au venit mai ales militari. Mulţi nu ştiau cîţi concurenţi electorali sunt în buletinul de vot şi mi-au zis că s-ar fi informat din: “Din toate care sunt necesare: Moldova Suverană, Nezavisimaia Moldova şi Oastea Moldovei.”

La o secţie de votare am remarcat o tînără mămică, Veronica Sadovnicova care mi-a zis că a votat pentru învăţămînt gratuit şi locuri de muncă. Iar doamna Maria, care e pensionară, mi-a spus că a venit la urna de vot după ce a sărbătorit cu vecinii ziua alegerilor: “Vrem locuri de muncă pentru copiii noştri şi pensii bune pentru noi. Dar nu prea avem încredere în vreun partid.” După ce şi-a exercitat dreptul de vot, ea a cerut membrilor comisiei să verifice dacă fiica sa care munceşte la Moscova a fost inclusă în lista de alegători. Însă numele fiicei lipsea din listă. Membrii comisiei au explicat că ar fi doar o eroare tehnică.

La Consiliul electoral din Bălţi unii alegători s-au plîns că nu au putut să voteze avînd altundeva domiciliul. Printre ei Igor, tatăl a patru copii. El mi-a spus că ar fi vrut să îşi dea votul pentru viitorul copiilor săi pe care l-ar vedea altul decît cel de acum. O locuitoare din Bălţi, care s-a numit Svetlana, mi-a zis că ar aştepta de la viitorii deputaţi să oficializeze limba rusă. Iar cei mai mulţi bălţeni ne-au spus că ar fi optat pentru stabilitate şi pentru încetarea războiului politic.

Observatorii independeţi au constatat, între altele, că astăzi la Bălţi o persoană a votat în locul alteia, că în listele de alegători s-ar fi regăsit persoane la adrese unde nu mai locuiau de mulţi ani, iar la unele secţii de votare unii observatori ar fi fost intimidaţi.
XS
SM
MD
LG