Linkuri accesibilitate

Atmosfera electorală la mai multe secţii de vot din Cahul

La 10 minute după ce am intrat în secţia de votare din incinta Universităţii ”B.P. Haşdeu” am fost martora unei întîmplări ce putea fi calificată potrivit observatorilor drept încălcare a Codului Electoral. Un alegător a încercat să scoată în afara biroului, un buletin de vot pe care nu era aplictă ştampila VOTAT. Oprită la uşa secţiei de votare, femeia a spus că nu cunoaşte procedura de vot, deşi tot ea a declarat mai târziu că a votat şi la alegerile trecute.

Un alt incident s-a produs la secţia de votare din incinta şcolii nr. 1 din Cahul. Un observator, delegat din partea Partidului Comuniştilor, a încercat să scoată în afara secţiei de votare ştampila de vot. Sofia Cipuncova, observator independent la alegeri, îmi povesteşte cum a avut loc incidentul: ”L-au ajuns din urmă când era lângă o maşină. Motivează că a luat ştampila pentru că această lăsa urme neclare atunci când era aplicată. Dacă era defectată, trebuia să o repare pe loc în faţa noastră, dar să nu o scoată din secţia de votare”

Alexei Ielaşcin, cel suspectat de încercarea de a sustrage stampila, spune că vroia să facă rost de nişte ustensile pe care nu le avea la îndemînă: ”Am vrut să repar ştampila pe loc, însă nu mi-a reuşit acest lucru, de aceea am ieşit cu ea afară cu ea. Nu văd în asta nimic criminal”.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Cahul, Vitalie Boitan ne-a spus că în acest caz se vor lua măsuri de sancţionare dar nu se poate vorbi despre fraudarea alegerilor, pentru că ştampila s-a aflat în afara secţiei de votare mai puţin de 5 minute.

Mai mulţi alegători din Cahul mi-au spus că au regăsit persoane decedate în liste. Nicolae Brânză, este unul dintre ei: ”Chiar pe scară la mine, casa vândută de 5 ani, trăiesc alţii, erau scrişi în listă şi foştii proprietari. Văd că liderii de partid intră când vor, se şoşotesc, se duc”

Am întâlnit şi cîţiva oameni indecişi. Maria Turcu mi-a spus că încă meditează pentru cine să-şi dea votul: ”Singuri stăm şi ne gândim, nici nu ne pricepem, ce partid să alegem, care-i bun. Ei spun, alegeţi-mă pe mine că eu sunt foarte bun şi am să vă dau de toate. Ei care îmi dă degeaba? Degeaba nu dă nimeni”

Alegătorii care sunt martori la unele încălcări, spune Ion Creangă, expert din partea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului, trebuie să atenţioneze observatorii din cadrul secţiei de votare: „Nu au nicio valoare dacă ei s-au dus, s-au indignat şi au plecat acasă. Toate încălcările trebue documentate, depistate plângerile, sesizările, altfel nu-s valabile”

La Consiliul Electoral de Circumscripţie Cahul, până la orele 17:00 au fost depuse de către observatori 4 contestaţii privind încălcarea legislaţiei electorale. Potrivit CEC Cahul, până la ora 16:30, în raionul Cahul au votat o peste o treime din alegători, prezenţă la vot similară celei de la alegerile din 5 aprilie.
XS
SM
MD
LG