Linkuri accesibilitate

Tbilisi examinează oportunitatea unei riposte la expulzarea observatorilor georgieni


Observatori internaționali într-un sat din Moldova

Cei 11 georgieni reţinuţi la aeroportul Chişinău făceau parte din organizaţia ENEMO

Observatorii electorali georgieni reţinuţi luni la aeroportul din Chişinău şi expulzaţi a doua zi din Republica Moldova discută cu ministerul georgian de Externe despre posibile acţiuni de răspuns împotriva autorităţilor moldovene.

Anna Mikeladze de la Societatea Internaţională pentru Alegeri Corecte şi Democraţie cu sediul la Tbilisi spune că cei 11 observatori reţinuţi la aeroport timp de aproximativ 24 de ore au primit apă, mâncare şi medicamente numai la intervenţia ministerului georgian de Externe. Mikeladze se afla deja în Moldova de 10 zile, dar a decis să revină acasă marţi împreună cu observatorii expulzaţi: „Nimeni nu mi-a spus să părăsesc Moldova, dar mi-a fost frică să rămân la alegeri”.

Mikeladze spune că a fost reţinută şi intimidată de poliţie în apropierea hotelului său, iar Comisia Electorală Centrală a refuzat să o acrediteze ca observator, fără să-i ofere explicaţii.

Din numărul total de 150 observatori trimişi în Republica Moldova de organizaţia specializată ENEMO, numai 53 au primit acreditare. Un oficial al Comisiei Electorale Centrale a spus, fără să dea detalii, că decizia de a respinge acreditarea celorlalţi a fost luată prin consultaţii cu ministerul de Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.
XS
SM
MD
LG