Linkuri accesibilitate

Alegerile reflectate într-o revistă a presei internaționale

„Se vor ridica din nou moldovenii, după reprimarea revoltei?” este titlul întrebător al unei relatări din Chişinău a agenţiei Associated Press.
Autorii, Corneliu Rusnac şi William J. Kole, scriu că puţin se aşteaptă la un nou val de violenţă după alegerile de azi. Frica este doar unul din factori. Apoi, oamenii sunt obosiţi, iar în al treilea rând, numărul mare de observatori internaţionali face ca de data asta autorităţile să fie mai atente la ce spune lumea.

Ca şi alte agenţii şi ziare, AP scrie că alegerile de astăzi ar putea determina cursul viitor al Moldovei, spre Europa sau spre Rusia. AP mai notează opiniile unor analişti care spun că de data aceasta comuniştii vor trebui să negocieze cu opoziţia, pentru că este puţin probabil ca vreun partid să ia majoritatea voturilor şi cele 61 de locuri de care e nevoie pentru alegerea preşedintelui ţării.

Agenţia Reuters consemnează sub semnătura lui Dmitrii Soloviov, într-o relatare preluată şi de ziarul Washington Post, plângerile societăţii civile că nici de data aceasta campania electorală nu a fost corectă. Organizaţiile neguvernamentale critică mai ales faptul că listele de alegători nu au fost rectificate, iar televiziunea publică a continuat să favorizeze Partidul Comuniştilor şi pe aliaţii lor creştin-democraţi. În ton cu societatea civilă, Reuters scrie că noua campanie a fost una „nervoasă” şi că unii cred că Marian Lupu, fostul comunist ajuns la şefia Partidul Democrat, ar putea fi cheia formării guvernului. Reuters adaugă într-o relatare venită după miezul nopţii că o miză importantă a alegerilor o constituie relaţiile dintre Moldova şi România.

Agenţia France Presse vede alegerile de astăzi ca pe o confruntare între generaţii. Corespondentul Antoine Lambruschini scrie într-o relatare de la Hârtop că populaţia mai vârstnică de la ţară continuă să fie loială comuniştilor, în vreme ce tinerii vor o viaţă nouă, cu lideri noi. În opinia AFP, la ţară, unde mijloacele de informare sunt puţine, oamenii sunt speriaţi de violenţele de după 5 aprilie, pe care le pun pe seama opoziţiei.

BBC scrie pe pagina sa de internet că asupra aleg erilor moldovene planează umbra nesiguranţei. Nu e limpede dacă opoziţia poate aduna destule voturi ca să guverneze, şi nici nu e sigur că va fi gata să recunoască eventuala victorie a comuniştilor.

Ziarul Wall Street Journal crede în ediţia sa pe net că alegerea moldovenilor este între creditele promise de Rusia şi China şi loialitatea faţă de Occident. Autorul articolului Mark Champion spune că este bizară simpatia Chinei pentru o Moldovă îndepărtată şi lipsită de resurse naturale. Dar interesul Rusiei este ceva mai uşor de explicat. Rusia vrea să-şi păstreze influenţa în fostele republici sovietice şi vede în evenimentele din aprilie expresia „politicii de Anschluss a României”, cum a observat un analist de la Moscova, Serghei Markov, citat de Wall Street Journal.

Financial Times scrie tot pe internet că alegerile nu vor rezolva probabil criza de direcţie şi de identitate a Moldovei, dar ar putea măcar decide chestiunea vitală a viitorului preşedinte al ţării. Dacă opoziţia câştigă de data aceasta doar câteva locuri în plus, scrie FT, va putea obliga pe comunişti să negocieze alegerea noului şef al statului.

Serverul de ştiri din Cehia Aktualne.cz anticipează într-o relatare de la Chişinău că din nou comuniştii vor câştiga cele mai multe voturi. Corespondenta Nada Strakova scrie că arma cea mai temut a comuniştilor rămâne televiziunea publică, pe care o controlează. Strakova notează şi opinia unor analişti moldoveni că alegerile au venit prea repede şi opoziţia n-a avut timp să-şi pregătească ofensiva. Ca şi alte ziare şi agenţii, Aktualne.cz se întreabă care va fi participarea la vot într-o zi din miezul caniculei şi aminteşte că pragul validării alegerilor a fost coborât la numai 30 la sută.

Un alt server, specializat în problemele UE, Euractiv, notează opinia expertului Andrew Wilson, de la Londra, care spune că deşi nu întrevede noi violenţe post-electorale în Moldova, “ar fi bine ca oficialii de la Bruxelles să nu stea la plajă în zilele de după alegerile moldovene”. Wilson crede că în eventualitatea unei noi crize constituţionale la Chişinău, europenii vor trebui “să se mişte” rapid, dacă nu vor ca Voronin să folosească noua perioadă de confuzie pentru a îndrepta ţara definitiv spre Moscova.
XS
SM
MD
LG