Linkuri accesibilitate

La răscrucea drumurilor spre Europa sau spre izolare


Interviu cu analistul slovac Balazs Jarabik, autor al studiului intitulat "Moldova între alegeri. Europa sau izolare?"

În opinia lui Balazs Jarabik, Moldova se află într-o răscruce, între drumul spre Europa şi drumul spre izolare. Poate deveni următorul Belarus, sau poate deveni o ţară normală, din familia europeană. Jarabik, care este implicat în mai multe proiecte de democratizare în foste ţări comuniste, a observat în interviul acordat Europei Libere, dar şi într-un studiu publicat pe internet, că Uniunea Europeană nu are o politică unitară şi limpede faţă de Chişinău.

În aceste condiţii, crede el, va fi datoria moldovenilor înşişi să demonstreze prin felul cum se ţin alegerile şi prin ce va urma după alegeri că vor şi merită integrarea europeană. În ajunul scrutinului, a ţinut să adauge expertul, lucurile la Chişinău nu arătau prea bine. În opinia lui Jarabik, marele pericol pentru Moldova şi-a arătat deja semnalele în campania electorală, care a demonstrat o polarizare sporită a forţelor politice. Această tensiune ar putea duce la haos şi implicit la izolare internaţională, sau, dacă se va canaliza în politici creatoare, ar putea limpezi apele la Chişinău, şi aduce o nouă stabilitate, mai democratică şi mai apreciată de Uniunea Europeană.

Întrebat dacă vede o Moldovă condusă mai departe de comunişti apropiindu-se de Europa, dl. Jarabik ne-a spus că partidul comuniştilor nu este unul antieuropean. Ba, dimpotrivă, a spus el, la nivelul declaraţiilor comuniştii s-au arătat mereu pro-europeni. Numai că ei ar trebui, spune Jarabik, să se hotărască ce înţeleg prin asta. Altfel spus, să accepte faptul că Europa înseamna un comportament democratic pe care comuniştii nu l-au demonstrat, şi chiar l-au contrazis brutal după alegerile din aprilie.

Balazs Jarabik crede că Uniunea Europeană va trebui să dialogheze şi cu opoziţia moldoveană pentru că aceasta, în opinia lui, nu este foarte organizată şi corerentă, nici în politica internă, nici în domeniul integrării europene.

În ce priveşte atitudinea Rusiei faţă de alegeri, dl. Jarabik ne-a spus că Moscova le urmăreşte sigur cu atenţie, deşi nu are o politică limpede faţă de Moldova. Rusia este interesată, în opinia expertului, în primul rând să menţină o imagine de prietenie cu Moldova. Inclusiv prin gesturi teatrale, cum a fost recenta donaţie pentru repararea daunelor produse în timpul protestelor de la 7 aprilie. Dar pentru Rusia, crede Jarabik, cu adevărat important este să nu scape din mâini Transnistria, iar acest lucru le reuşeste deocamdată ruşilor de minune.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG