Linkuri accesibilitate

România: nerespectarea legilor și derapajele discriminatorii și rasiste


"Centrul de Resurse Juridice condamna lipsa de reactie a organelor statului roman si a partidelor politice la derapajele discriminatorii si rasiste din Romania anului 2009, ce amintesc si chiar repeta experiente pe care le credeam rezervate unui trecut negru din istoria omenirii. Dupa lipsa de reactie din partea PSD sau reactia nefericita a Presedintelui Romaniei si in general pasivitatea condamnabila a autoritatilor statului roman la gestul iresponsabil si de natura penala al primarului Constantei, Radu Mazare, care a purtat uniforma Wermacht-ului cu simboluri naziste, acompaniat si de fiul sau imbracat in uniforma nazista, un alt incident, mai putin mediatizat, aminteste din nou de Germania hitlerista.

Ne referim la un asa-zis «Protocol » ce a fost impus exclusiv romilor din localitatea Sanmartin, judetul Harghita, in urma unui conflict interetnic intre maghiarii majoritari si romii minoritari din localitate. Protocolul, elaborat si impus pe criterii de rasa, aminteste izbitor de mult de legile rasiale importiva evreilor. CRJ atentioneaza de asemenea asupra faptului ca, mai ales in context de criza economica, nesanctionarea adecvata a rasismului poate duce la consecinte nefaste in cautarea de tapi ispasitori.

Pornind de la un conflict intre cativa etnici romi si maghiari, si pe fondul tensiunilor acumulate in localitatea Sanmartin, au avut loc, incepand cu 31 mai 2009, atacuri violente, sistematice si repetate din partea maghiarilor asupra bunurilor tuturor romilor, inclusiv incendierea unei case. Etnicii romi si-au parasit casele, refugiindu-se in padure, si inca nu s-au intors cu totii, inclusiv copii, datorita amenintarilor continue si intimidarii din partea comunitatii de maghiari, inclusiv in prezenta politiei. Intr-una dintre intalnirile de reconciliere organizate de autoritatile locale, a fost adoptat un protocol in 11 puncte, ce a fost impus exclusiv romilor, drept conditie pentru a putea reveni in localitate."

Profesorul Michael Shafir, de la Universitatea Babes Bolyai, crede ca adevarata problema in Romania este nerespectarea legilor
.

Ceea ce s-a impus romilor la Sanmartin aduce foarte mult a legislatia Nuremberg şi este absolut inacceptabil, tot asa cum inacceptabil este faptul că formaţiunea politică ce pretinde a reprezenta interesele maghiarilor, tace în faţa acestei manifestări şi, în mod indirect, o aprobă.

In ceea ce il priveşte pe primarul Mazăre, aş spune că a introdus în limba romană o noua expresie "a da cu mucii în mazăre". Nu contează dacă acest lucru a fost sau nu făcut din teribilism, aşa cum a spus preşedintele Traian Băsescu. S-ar putea foarte bine, ca într-adevăr, aşa să stea lucrurile. Datoria domnului preşedinte însă este, în calitate de om de stat să sancţioneze aceste "teribilisme" de care, între noi fie vorba, s-a făcut şi dînsul vinovat nu odată în trecut, atunci cănd s-a referit la alte etnii, între care, etnia romă.

Apoi, este de neacceptat faptul că preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Romania, domnul Vainer îşi arogă dreptul de a "ierta" şi de a acorda iertare şi înţelegere domnului Mazăre, după scuzele pe care le-a primit. Nu l-a mandatat nimeni din cîte ştiu pe domnul Vainer să facă acest lucru şi funcţia pe care o ocupă nu îi dă dreptul să vorbească într-un asemenea caz de o gravitate excepţională.

Dar, mi se pare că problema principală stă în altă parte. In Romania nu se aplică legea. Nici o lege nu se aplică pînă la capăt. Si, intr-adevăr, ceea ce a făcut Radu Mazăre nu este atît de ofensiv cum sînt lucrurile pe care le scrie şi le publică fără nici o sancţiune domnul Ion Coja, şi o fac şi altii in articole publicate în "Altermedia"şi "Tricolorul "şi aşa mai departe, fără ca nimeni să pună în aplicare această lege. Şi atunci de ce ne "legăm" numai de domnul Mazăre ?! Domnul Mazăre este într-adevăr un teribilist, dar acest "teribilism" trebuie sancţionat la radacină, mai ales cînd implică şi un minor în asemenea fapte.
XS
SM
MD
LG