Linkuri accesibilitate

Realitatea curentă şi literatura


"Oraşul Haosului" de Aurelia Cojocaru

Evenimentele din şapte şi opt aprilie, cînd zeci de mii de tineri au umplut pînă la refuz centrul oraşului pentru a-şi exprima dezacordul şi dezamăgirea faţă de rezultatele alegerilor intră impetuos şi în literatură, nu doar în teatru.

Mai mulţi scriitori din generaţii diferite, împărtăşind orientări estetice opuse, au înfăţişat această temă în textele lor literare. Astfel, între copertele revistelor literare sau pe bloguri au apărut deja poezii sau pagini de jurnal unde, autorii acestora se întreabă, cum a fost posibilă confiscarea revoltei tinerilor şi înăbuşirea ei în sînge.

Nu poate să nu surprindă repeziciunea cu care acele zile agitate au devenit materie literară, cît şi faptul că oameni concreţi de care te poţi ciocni pe străzile Chişinăului au ajuns personaje literare.

E deja destul de mare numărul textelor literare scrise la această temă, cu toate că doar o parte infimă dintre ele au fost publicate.

Povestirea Oraşul Haosului aparţinîndu-i tinerei scriitoare Aurelia Cojocaru este cea mai nouă producţie literară tipărită ce frecventează acest motiv.

Găzduită de revista literară Clipa, povestirea încearcă să refacă atmosfera tensionată, contradictorie şi imprevizibilă care a premers, a însoţit şi a supravieţuit amplelor manifestaţii de protest.

Autoarea insistă foarte mult pe momentele sufocate de ambiguităţi care au precedat revolta tinerilor, creionînd prăpastia care se căscase de multă vreme în societate între cei care au opţiuni electorale antagonice.

Cu toate acestea, tînăra autoare nu-şi propune neapărat să descrie pas cu pas evenimentele, ci mai degrabă să arate urmele pe care acestea le-au lăsat în psihicul celor care s-au alăturat protestatarilor. Nişte consecinţe care, iată, nasc şi texte literare.


XS
SM
MD
LG