Linkuri accesibilitate

Presa bucureşteană despre atmosfera dinaintea scrutinului

Presa de la Bucuresti capteaza atmosfera din ultima zi de campanie electorala din Moldova: frica ar domni pe strazile capitalei, iar zvonurile despre schemele de fraudare a alegerilor de catre comunisti se diversifica. Gardianul da acces, de pilda, la filmul care circula deja pe Internet si arata cum, la alegerile din 5 aprilie, bolnavii mintali au fost obligati sa-i voteze pe comunisti sub amenintarea ca nu-si vor mai primi portia de hrana.

Adevarul titreaza “Basarabenii mai incearca o data sa scape de comunisti”. Se reaminteste ce implicatii are alegerea, in premiera, a unei zile de miercuri pentru scrutin: va fi ingreunat si accesul la urne ale moldovenilor aflati in strainatate. Adevarul se refera si la pliantele distribuite masiv de Posta moldoveneasca si prin care oamenii sunt invitati sa voteze numarul 1 (or, Particul Comunistilor se afla pe pozitia numarul 1 in buletinele de vot).

Cotidianul il citeaza masiv pe fostul presedinte Petru Lucinschi, care este convins ca PCRM va pierde aceste alegeri, chiar daca – si acest lucru este considerat regretabil – opozitia nu s-a unit pe o lista comuna. Lucinschi considera ca nu este bine ca Marian Lupu, trecut la democrati, sa fie tinut deoparte. Fostul sef de stat respinge speculatiile potrivit carora ar fi parintele din umbra al opozitiei. Aceasta n-ar fi decat o gogorita lansata de Iurie Rosca. Nu sunt în umbra opoziţiei, nu am influenţă, deşi unii lideri au fost miniştri în timpul preşedinţiei mele. Poate că ideile mele au o influenţă...” – a spus Lucinschi pentru ziarul Cotidianul.

Liderul liberal Mihai Ghimpu regreta deschis ca opozitia nu si-a unit fortele in aceste alegeri. Motivul ar fi fost ca negocierile au inceput prea tarziu. Opinia, citata de Cotidianul, este intregita de declaratiile lui Vlad Filat, de la Partidul Liberal Democrat, care reargumenteaza de ce Marian Lupu trebuie tinut departe de eforturile opozitiei anticomuniste. Oleg Serebrian vorbeste tot aici despre sansele democratilor. Si el regreta neunirea opozitiei, care ar fi putut beneficia in bloc de sustinerea socialistilor europeni, care ii vad cu ochi buni pe democratii din Republica Moldova.

Evenimentul zilei se ocupa indeaproape de Marian Lupu, pe care-l caracterizeaza rezervat drept un pacifist politic. Fostului numar doi comunist ii sunt citate pe larg indemnurile la abandonarea razboiului politic dintre opozitie si putere.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG