Linkuri accesibilitate

Presa internațională despre alegerile de la 29 iulie


Probabilitatea ca votul de mîine să prelungească impasul politic

„Stabilitatea Moldovei în pericol la alegeri” este titlul unui articol semnat de Daniel McLaughlin în ediţie de azi a cotidianului „The Irish Times”. După ce trece în revistă principalele date şi informaţii legate de scena politică din Moldova, şi după ce rememorează evenimentele şi luările de poziţie din ultimele trei luni, McLaughlin citează opinia mai multor analişti politici care spun că e probabil ca votul de mîine să prelungească impasul politic, din cauză că e posibil ca niciuna din principalele tabere să nu obţină majoritatea în parlament, necesară pentru alegerea noului preşedinte.

Associated Press scrie că sprijinul pentru comunişti, care sînt la putere din 2001, s-a diminuat în ultimele luni, în parte din cauza violenţei cu care au fost reprimate demonstraţiile de protest din aprilie, în parte din cauza crizei economice globale care se face simţită şi în Moldova. Cu toate acestea, adauga agenţia citată, comuniştii lui Voronin par mai atrăgători pentru populaţia vîrstnică, ce pare să aibă un cuvînt greu de spus în privinţa viitorului politic al ţării, în parte şi pentru că aproximativ 600 de mii de moldoveni cu vîrste între 20 şi 40 de ani care în mod normal ar vota cu opoziţia se află la muncă în străinătate, şi nu se ştie cîţi dintre ei se vor duce într-o zi lucrătoare la ambasada Moldovei ca să voteze.

Potrivit Associated Press, puţini sînt aceia care se aşteaptă la o repetare a violenţelor post electorale de acum trei luni, cînd protestatarii au luat cu asalt Parlamentul de la Chişinău, acuzîndu-i pe comunişti că au măsluit alegerile de la 5 aprilie. Associated Press reaminteşte că tinerii demonstranţi de la Chişinău au folosit Twitter, Facebook, blogurile şi alte reţele de socializare de pe net pentru a pentru a aduna lumea în timpul demonstraţiilor din aprilie, după ce serviciile de telefonie mobilă şi televiziunile prin cablu au fost scoase din uz.

Dar Internetul, continuă agenţia, n-a reuşit încă să schimbe un regim politic. Şi probabil nici nu va reuşi, dacă e să-i dăm crezare lui Juan Carlos Zarate, adjunctul consilierului pe probleme de securitate naţională al administraţiei Bush, care spune pentru Associated Press că internetul este o bună unealtă de organizare, dar în cele din urmă numai oamenii sînt cei care pot aduce schimbarea.

Associated Press mai spune că nu a fost prima oară cînd internetul a fost folosit pentru organizarea de proteste, şi dă ca exemplu demonstraţiile antiguvernamentale în urma controversatelor alegeri prezidenţiale din Iran, sau violenţele interetnice din sudul Chinei.

France Presse scrie că deşi tinerii de la oraş s-au săturat de comunişti, alegătorii vîrstnici din localităţile rurale vor vota probabil pentru ei, pentru că se tem de schimbare. Şi tot France Presse îl citează pe un student la arte din Chişinău care spune că tinerii ar trebui să-i convingă pe părinţii şi pe bunicii lor că dacă îi votează pe comunişti nimic nu se va schimba, ba dimpotriva, ei şi generaţia următoare nu vor avea acces la o dezvoltare firească.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG