Linkuri accesibilitate

„Nu a fost o confruntare între doctrine sau viziuni diferite”


Dorin Scobioală
Dorin Scobioală

Interviu cu Dorin Scobioală (Reuters, Chișinău)

De ce este atat de important acest scrutin, care e miza acestor alegeri – l-am intrebat pe jurnalistul Dorin Scobioala, care lucreaza si pentru Reuters.

Dorin Scobioală: O campanie mai murdară şi mai ticăloasă decât cea pentru anticipatele din 29 iulie, Republica Moldova nu a cunoscut în istoria sa contemporana. Sloganul generic al acestei campanii pare să fie „Scopul scuză mijloacele”. Sondajele constată un grad maxim de derutare. Cu numai 2 săptămâni înainte de ziua alegerilor, aproape un sfert dintre cei chestionaţi se declarau indecişi la întrebarea „care este formaţiunea pentru care îşi vor da votul”. Anume aceste peste 20 la sută de nehotărâţi ar putea decide pe 29 iulie vectorul de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Anume pentru voturile acestei categorii de electorat s-a dat marea luptă de convingere pe parcursul întregii campanii.

În mare parte, nu a fost o confruntare dintre doctrine sau viziuni diferite. Cu numai o zi înainte de scrutin nici politologii şi nici sociologii nu riscă să facă pronosticuri în privinţa componenţei viitorului Parlament de la Chişinău. Chiar şi sondajele de opinie publicate în ultimele 2 săptămâni diferă foarte mult între ele, prognozând accederea în legislativ a 4 până la 6 formaţiuni. Părerile sunt şi mai împărţite în ceea ce priveşte posibilele alianţe post-electorale dintre partide. Răspunsul la multe dintre aceste întrebări îl vor da deja mâine alegătorii moldoveni, care sunt pentru prima dată în viaţa lor chemaţi la urne într-o zi de miercuri.
XS
SM
MD
LG