Linkuri accesibilitate

Un interviu acordat unui ziar american de vice-presedintele Statelor Unite, Joseph Biden a produs iritare la Moscova. Care este cauza?

In interviu, vice-presedintele Biden a spus ca Rusia este o natiune slabita. El a aratat ca dificultatile economice ale tarii fac ca regimul sa fie mai dispus sa coopereze cu Statele Unite, intr-o serie de chestiuni care tin de securitate. In interviul aparut in Wall Street Journal, Biden arata ca Statele Unite si-au subestimat sansele de a obtine concesii din partea Moscovei.

Afirmatiile vice-presedintelui au parut sa ia prin surprindere conducerea Rusiei, pentru ca vin doar la trei saptamini dupa ce presedintele Obama spusese ca doreste o Rusie “puternica, pasnica si prospera”. In consecinta, oficialitati ruse isi pun intrebarea cine da tonul politicii externe americane si ce semnificatie au cele doua pozitii intre care exista diferente.

La Casa Alba, purtatorul de cuvint a spus ca presedintele Obama si-a exprimat pozitia clar, in timpul vizitei la Moscova si ca vice-presedintele este de acord cu ea. Statele Unite spera ca Rusia va depune eforturi pentru imbunatatirea raporturilor cu America. Dar ziarele aparute la Moscova au indoieli ca afirmatiile lui Biden nu reprezinta cel putin o fateta a politicii americane, spunind ca acestea amintesc de administratia Bush. Presa rusa a criticat afirmatiile lui Biden cu privire la starea economiei ruse: “Au o baza demografica in scadere, o economie care se contracta, un sector bancar si o structura care nu vor putea sa reziste in urmatorii 15 ani. Sint in situatia in care lumea se schimba sub ochii lor si ei se agata de ceva din trecut care nu poate rezista”.

Declaratiile lui Joseph Biden amintesc de comentariile similare ale lui Obama, despre Vladimir Putin. Numai ca imediat dupa aceea, la Moscova, presedintele Statelor Unite a schimbat tonul. Presa rusa remarca ca afirmatiile lui Biden vin dupa ce acesta a vizitat Ucraina si Georgia. In America, anumiti observatori cred ca interviul e menit sa raspunda criticilor ca administratia Obama ar fi prea slaba in relatia cu Moscova. Altii cred ca distantarea lui Biden de politica oficiala a administratiei e o eroare. Intr-un interviu acordat duminica, secretarul de stat Hillary Clinton a spus ca Statele Unite considera Rusia o “mare putere”. “Fiecare tara trece prin periode dificile”, a aratat Clinton , continuind “Si noi avem dificultati. Rusia are. Sint anumite chestiuni pe care Rusia va trebui sa le rezolve singura”.
XS
SM
MD
LG