Linkuri accesibilitate

Bulgaria și proiectele energetice ale Rusiei


Noul guvern bulgar condus de liderul partidului centrist GHERB Boiko Borisov, este pe cale de a reconsidera proiectele energetice comune cu Rusia. Colaboratori apropiați ai lui Borisov au cerut renegocierea acordului cu „Atomstroiexport” privind continuarea construcției centralei atomoelectrice Belene cu două reactoare de 1 000 de megawați. Sub semnul întrebării rămîne și conducta petrolieră Burgas-Alexandroupolis, prin care peste 30 de milioane de tone de petrol rusesc urmează să ocolească strîmtorile Bosphorus și Dardanele.

„Nu am văzut pînă acum o fundamentare cît de cît realistă a proiectului petrolier, a declarat noul ministru al dezvoltării regionale, Rosen Plevnaliev. El a mai spus că locuitorii județului Burgas prin care urmează să treacă conducta și-au exprimat, în cadrul unui referendum, opoziția categorică la planurile de a fi tranzitate mari cantități de țiței prin zona, evocînd riscurile pentru industria turistică. Nu merită pentru taxe de tranzit în valoare de 30 de milioane de euro să punem în pericol venituri sigure care depășesc un miliard de euro pe an, a declarat Plevnaliev.

Proiectul celei de a doua centrale atomoelectrică bulgară nu va fi stopat însă noul guvern nu intenționează să investească în el sau să acorde garanții de stat. Viceprim-ministrul și ministru al finanțelor Simeon Diankov a declarat că în situație de criză țara nu-și poate permite să investească în capacități energetice.

Eforturile guvernului Stanișev în vederea asigurării de investiții externe pentru Belene nu au dat rezultatul dorit. Vor fi revizuite toate contractele semnate de guvernul Stanișev pentru continuarea lucrărilor la Belene. Numai pentru demontarea echipamentelor vechi au fost cheltuite aproape 400 de milioane de euro – suma care depășește cu mult calculele experților.

Cu două săptămîni în urmă Boiko Borisov a cerut sistarea tratativelor privind participarea Bulgariei la proiectul Southstream care prevede tranzitarea a peste 30 de miliarde metri cubi de gaze rusești prin Marea Neagră și Bulgaria în direcția Europei centrale și de sud. Borisov a declarat că a primit semnale îngrijorătoare privind unele acțiuni ale companiilor în sectorul gazelor care nu iau în considerare situația de criză și interesele naționale.
XS
SM
MD
LG