Linkuri accesibilitate

O campanie din cele mai agresive, cu informație distorsionată


Interviu cu Petru Macovei (API) și Alexandru Barbov (Controlul civic - alegeri 2009)

la finalul acestei campanii electorale mai multe organizaţii neguvernamentale au prezentat bilanţuri privind comportamentul presei şi concurenţilor electorali pe parcursul unei luni şi jumătate. Centrul Independent de Jurnalism, de exemplu, a scos la iveală tehnici prin care ar fi fost distorsionate mesajele concurenţilor la posturile publice de televiziune şi radio. Observatorii de la CIJ afirmă că Moldova 1 şi Radio Moldova ar fi aplicat selectiv principiile de reflectare imparţială şi echilibrată a campaniei electorale, favorizînd în majoritatea ştirilor partidul de guvernămînt. Iar jurnaliştii de la televiziunea NIT au încălcat potrivit observatorilor de la Asociaţia Presei Independente, toate normele deontologice, Regulamentul de reflectare a campaniei adoptat de Comisia Electorală Centrală şi o serie de articole din Codul audiovizualului”.

Într-un raport separat, prezentat ieri presei, Asociaţia “Promo-Lex”, care monitorizează mersul campaniei în satele de pe malul Nistrului, din vecinătatea regiunii transnistrene, a constatat că actuala guvernare şi-a făcut “campanie electorală murdară”, inclusiv din bani publici, invocând în acest sens acţiuni cu caracter propagandistic promovate cu ajutorul întreprinderii de stat Poşta Moldovei. Reprezentanţii partidului de guvernamânt au negat aceste acuzaţii.

La fel ca şi Coaliţia "Controlul civic - alegeri 2009", considerată alternativă a Coaliţiei 2009, care a prezentat şi ea un raport de monitorizare a campaniei electorale afirmând, de exemplu, că postul public de televiziune "Moldova 1" a reflectat echidistant campania pentru alegerile parlamentare de mîine, fara a favoriza anumiţi concurenţi electorali.

În conditiile în care s-a desfasurat această campanieie electorală se poate vorbi despre un vot liber şi constient? E una din întrebăril la care îi vom ruga să ne răspundă pe Petru Macovei, director executiv la Asociaţia Presei Independente şi pe Alexandru Barbov, preşedintele Coaliţiei "Controlul civic - alegeri 2009"
.

Europa Liberă
: D-le Macovei, s-a schimbat ceva in modul in care a fost reflectata aceasta campanie in presa fata de cea pentru alegerile din 5 aprilie?

Petru Macovei
Petru Macovei
: Categoric! S-au produs niste schimbari esentiale de natura sa influenteze capacitatea cetatenilor Republicii Moldova cu drept de vot de a-si exercita dreptul constient. In perioada de dupa 5 aprilie televiziunile cu acoperire nationala si anume televiziunea publica Moldova 1, dar si televiziunea cu acoperire quasi-nationala privata NIT, au promovat insistent un mesaj de ura. S-au ocupat insistent in fiecare zi de denigrarea candidatilor din partea opozitiei si a partidelor liberale. Nu au oferit spatiu de emisie dupa aceleasi primcipii, au selectat informatia si, bineinteles ca, in situatia in care aceste televiziuni sunt cele care influenteaza opinia publica, putem vorbi de o distorsionare a mesajului electoral in aceasta campanie si de o incercare de a inocula cetatenilor ideea ca anumite partide sunt cele care se gandesc la dezvoltarea Republicii Moldova, iar altele nu se gandesc la nimic altceva decat sa lichideze Republica Moldova ca si stat. In aceste conditii, cetatenii au fost influentati si campania nu a fost nici pe departe una corecta.

Europa Liberă: D-le Barbov, dar Dvs sustineti contrariul, chiar daca pana si CCA, care nu poate fi suspectat de simpatii fata de opozitie, a avertizat Moldova 1 alaturi de alte televiziuni pentru nerespectarea pluralismului in programele informative. Ce va face sa spuneti, de exemplu, ca Moldova 1 a fost echidistanta?

Alexandru Barbov
Alexandru Barbov
: Atunci cand am facut aceasta declaratie am fost intrebat daca ceva s-a schimbat la Moldova 1 in ultimele saptamani si raspunsul meu a fost ca da, categoric s-a schimbat. In primul rand, se tine cont de promisiunea ca sa nu fie reflectata activitatea primelor persoane ale statului in stiri. Aici am in vedere ultimele 3, 4, poate 5 saptamani. Si toate conferintele de presa cu participarea actorilor politici cat de cat influenti, toate sunt reflectate, mesajul principal, de baza, este adus. Aceasta concluzie am facut-o si in baza experientei mele de jurnalist si a studiilor mele.

Petru Macovei: Daca-mi permiteti, eu as interveni aici, pentru ca tocmai ceea ce spune d-l Barbov nu este chiar asa. Pentru ca de cele mai multe ori televiziunea publica a distorsionat mesajul eletoral al concurentilor la conferintele de presa. Bineinteles ca au fost puse pe post reportaje de la acele conferinte de presa, insa ele s-au axat nu pe mesajul pe care au incercat sa-l transmita concurentii electorali, ci s-au axat pe niste detalii nu neaparat foarte importante. Pe unele detalii de natura sa-i discrediteze. Deseori reporterii de la Moldova 1, dar si cei de la NIT au provocat anumite situatii, pentru ca ulterior sa foloseasca raspunsurile date de concurentii electorali in materiale denigratoare. Si exemple de acest fel sunt foarte multe. Centrul Independent de Jurnalism a prezentat un sir de studii de caz, legate de situatii concrete, cand in conferintele de presa se faceau anumite declaratii, in reportajele de la Moldova 1 de exemplu ele erau distorsionate. Erau efectiv intoarse cu picioarele in sus, pentru ca ulterior sa fie comentate. Ne amintim doar de un singur exemplu, cel legat de declaratia unuia din concurentii electorali privind o strategie de implicare a minoritatilor nationale in activitetea societatii. Declaratia acelui concurent electoral a fost distorsionata, ulterior s-a produs o isterizare a populatiei, in special a reprezentantilor minoritatilor etnice, in aceasta chestiune, pentru ca pe percursul intregii campanii electorale sa fie reluat acest mesaj fals.

Alexandru Barbov
: D-le Macovei, cu tot respectul, eu reiesind din experienta mea de jurnalist de 13 ani si mai ales ca o persoana care a lucrat la mai multe televiziuni, practic nu-mi amintesc ca cologii de la alte posturi sa se limiteze in cadrul unor conferinte de presa doar la tema acestor conferinte. Fiecare jurnalist este liber sa adreseze orice intrebare pe care o considera actuala.

Petru Macovei: Absolut. Ca si Dvs am si eu multi ani de activitate in jurnalism, inclusiv in audiovizual, dar nu asta am vrut sa spun, ci faptul ca, concurentii electorali, atunci cand convoaca o conferinta de presa incearca sa transmita un mesaj. Iar jurnalistii de la Moldova 1 de fiecare data nu s-au axat pe acel mesaj, ci pe niste teme cum ar fi “ce credeti despre evenimentele de 7 aprilie”, “aveti sau nu aveti dovezi cu falsificarea alegerilor”.

Alexandru Barbov: Fiecare post are politica sa redactionala.

Europa Liberă: D-le Macovei, d-le Barbov, dvs puteti continua polemica la nesfarsit. Asta e clar, sunteti doi jurnalisti.

Alexandru Barbov: Este o discutie colegiala.

Europa Liberă: Sigur, dar intrebarea mea pentru Dvs, d-le Barbov, este urmatoarea si pornind de altfel de la spusele d-lui Macovei: d-le Barbov, cum va pare, poate modul agresiv in care a fost tratat aceata campanie, de unele institutii de presa cel putin, poate incuraja alegatorul sa mearga la vot si sa faca o alegere constienta intai de toate?

Alexandru Barbov: Imi vine foarte greu sa dau o apreciere foarte categorica si foarte clara, pentru ca, in primul rand, ceea ce s-a intamplat in ultimele luni in tara noastra s-a constituit in niste procese foarte complexe. Bineinteles, si eu sunt de acord – declaratiile si noi le-am facut de mai multe ori – ca aceasta campanie a fost una din cele mai agresive si ostile si asta se refera la toti. Aici logica cine a fost primul, cine a inceput primul, nu prea poate fi tolerata, pentru ca aminteste de unele declaratii de la gradinita de copii. In aceasta situatie, n-as putea face afirmatii categorice. Da, bineinteles, votul mai multor oameni va fiunul constient, dar cat de de, nu liber, ci …

Europa Liberă: Nu va fi influentat de frica, intr-un fel sau altul, asta vroiam sa va intreb?

Alexandru Barbov: Eu nu as numi aceasta frica, dar bineinteles ca va fi influentat de aceasta atmosfera ostila care exista. Asta da!

Europa Liberă: D-le Macovei, Dvs ce credeti, va putea alege corect maine cetateanul care nu a beneficiat, asa cum spuneti Dvs, de o informatie echidistanta?

Petru Macovei: Sa speram ca cetatenii Republicii Moldova cu drept de vot vor sti sa aleaga graul de neghina pana la urma, desi, cum spuneam, in situatia in care in fiecare zi o televiziune platita din bani publici de fapt a mintit poporul pentru ca a prezentat informatia distorsionat, iar alte televiziuni cu acoperire nationala au prezentat la fel de partizan aceasta campanie, este greu de crezut ca oamenii au suficient de mult informatie. Or, un vot constient este intai de toate un vot informat.
XS
SM
MD
LG