Linkuri accesibilitate

Rapoartele de monitorizare întocmite de APEL şi Promo Lex


Constantin Marin (APEL)
Constantin Marin (APEL)

Regrese în ceea ce priveşte reflectarea în condiţii de egalitate, echilibru şi imparţialitate a concurenţilor electorali

Cu doar două zile înainte de alegerile anticipate, organizaţii neguvernamentale care au monitorizat campania electorala, au făcut publice ultimele rapoarte. Asociaţia Presei Electronice susţine că patru televiziuni, în mod special N4,NIT, Moldova 1 şi Eu TV, au favorizat Partidul Comuniştilor şi Partidul Popular Crestin Democrat în actuala campanie electorală, opoziţia fiind prezentată într-un context negativ.

Valeria Viţu a încercat sa afle mai intâi de la oamenii din stradă cum li s-a părut campania electorală la micile ecrane.

"Acum a fost chiar mai interesantă campania – au fost la posturile TV şi reprezentanţii opoziţiei dar şi cei care guvernează R.Moldova. Îşi permit în cadrul ştirilor să mai şi comenteze şi să ia partea guvernării. Dacă ar fi să vorbim de egalitate, atunci nu a fost!.

"Consider că comuniştii au un comportament corect în raport cu opoziţia. Ei sunt impotriva opoziţiei dar aduc drept dovezi fapte şi nu doar vorbe. Privesc NIT-ul că au stiri în limba rusă. Nu-mi place cum se prezintă opoziţia. Folosesc metode murdare. Dacă ne referim la protestele din 7 aprilie, ei s-au retras parcă nici nu au fost implicaţi. Dar cine altcineva a organizat totul? "

"Eu consider că nu este echilibrată campania. Iaraşi sunt disensiuni. Unele partide,sub pretext de stire, îşi prezintă programele, aduc învinuiri şi Moldova 1 nu oferă dreptul la replică partidelor democrate. Aşa nu e bine".



Numulţumirile oamenilor par să fie justificate, dacă ne uităm în raporul Asociaţiei Presei Electronice care atestă abordări tendenţioase ale campaniei la posturile de televiziune N4, Moldova 1 şi NIT. Potrivit raportului, în subiectele cu participarea membrilor PCRM, de regulă lipseau opiniile reprezentanţilor opoziţiei criticate, în timp ce în reportajele de le evenimentele electorale ale opoziţiei, erau înserate in mod obligatoriu şi opiniile reprezentanţilor vizaţi de Partidul Comuniştilor

Unul dintre autorii studiului, expertul Constantin Marin susţine că în ultima perioadă a campaniei electorale au fost înregistrate regrese în raport cu rezultatele precedentei monitorizări în ceea ce priveşte reflectarea în condiţii de egalitate, echilibru şi imparţialitate a concurenţilor electorali de către cele 9 posturi de televiziune monitorizate: "La posturile tv NIT şi Moldova 1 regrese de natură să reducă pluralismul politic în programele de ştiri. Am adus şi nişte argumente în favoarea acestei concluzii. În a 5 săptămână de campanie, Vladimir Voronin a revenit pe poziţia de lider, mediatizat de toate posturile de TV monitorizate, luate în ansamblu. O parte din televiziuni, în mod special N4 şi NIT au mediatizat masiv în ştiri în context pozitiv şi au manifestat atitudine favorizantă faţă de actorii politici, reprezentanţi ai guvernării. Practică specifică pentru întreaga perioadă de electorală".

Potrivit raportului APEL, PRO TV Chişinău este singura televiziune care a respectat normele profesionale de scriere a ştirilor numite conflictuale.
Posturile de televiziune vizate de experţi au respins notele critice anterioare, iar administraţia Companiei Publice de radio şi televiziune a declarat că partidul de guvernământ ar fi chiar într-o poziţie defavorizată când e vorba de alocarea de timp de emisie.

Tot astăzi, Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex a declarat într-o conferinţă de presă, că alegătorii din regiunea transnistreană au rămas în continuare neinformaţi şi astfel nu ştiu cum să voteze. El spune că cetăţenii moldoveni domiciliaţi în stânga Nistrului, nu au putut obţine certificate ce le-ar permite să voteze pe motiv că nu au fost întocmite listele electorale pentru regiunea transnistreană.

Ion Manole s-a referit şi la comportamentul partidelor politice la final de campanie electorală. Majoritatea concurenţilor electorali are un comportament inadecvat. Predomină un discurs de ură şi un comportament agresiv din partea concurenţilor în special în teritoriu. Aceasta demonstrează că oamenii nu se pot asculta unii pe alţii, oamenii nu pot discuta civilizat.Rămâne situaţia foarte tensionată.

Potrivit Promo-Lex, pe parcursul întregii campanii electorale, reprezentanţii administraţiei publice locale au abuzat de resursele administrative pentru a influenţa opinia alegătorilor.
XS
SM
MD
LG