Linkuri accesibilitate

UE: Alegerile vor fi un test crucial pentru Moldova


Moldoveni protestînd la Bruxelles
Moldoveni protestînd la Bruxelles

O şansă pentru toţi actorii politici să-şi dovedească ataşamentul pentru democraţie

Intr-o relatare pe care ne-a trimis-o astazi de la Bruxelles, corespondentul EL Ahto Lobjakas scrie ca Uniunea Europeana insista ca alegerile de miercuri vor fi pentru Moldova „un test crucial”. Lobjakas adauga insa ca europenii nu par sa aiba prea multe mijloace de presiune asupra Chisinaului.

Purtatorul de cuvânt al Comisiei europene, Amadeus Altafaj a tinut sa precizeze: „Alegerile din 29 iulie, speram noi, vor reprezenta o sansa pentru autoritati si pentru ceilalti actori politici, sa-si dovedeasca atasamentul fata de principiile democratiei. O democratie functionala, cu institutii functionale, sunt cruciale pentru stabilitatea Moldovei si a regiunii “.

Pentru moment, oficialitati europene remarca deja anumite neajunsuri ale campaniei electorale care ar putea contrazice asteptarile optimiste ale Comisiei. Kalman Mizsei, reprezentatul UE in Moldova a criticat deja tonul extrem de dur al acuzatiilor schimbate de comunisti si opozitie. Iar din aprilie, constata Mizsei, s-a degradat si situatia libertatii mediilor de informare.

In tot cazul, Moldova reprezinta in aceste zile un test important pentru Parteneriatul Estic, oferit de Uniunea Europeana, un test si pentru filozofia „schimbarii induse” care sta la baza politicii externe europene. Pentru ca astfel de schimbari , spre mai multa democratie, transparenta sau justitie corecta, nu pot fi induse decât in masura in care si partenerul, in acest caz, Republica Moldova, le accepta. Uniunea Europeana nu poate dar nici nu vrea sa forteze reformele.

Pe de alta parte, Uniunea trebuie sa fie mereu in pozitia de a negocia cu toti partenerii - ceea ce insemana neutralitate. In consecinta, cind vine vorba de alegeri, remarca Ahto Lobjakas, rolul Uniunii se reduce la un minim si anume sa asigure ca sunt repectate regulile de baza.

In cadrul Uniunii Europene exista cel putin 3 grupuri informale, care promoveaza politici diferite fata de vecinii estici: asa numitul grup al prietenilor Rusiei, care cintaresc orice decizie si in functie de interesele Moscovei; in cazul special al Moldovei, România este izolata in cadrul Uniuni, din cauza tensiunilor si disputelor existente; un ultim grup informal este format din Germania si Polonia, care incearca, cu duhul blândetii, sa convinga Moldova sa renunte la vizele pentru cetatenii români. Pînă acum fara success.

Si daca Republica Moldova nu se ridica la asteptarile Uniunii Europene ? Purtatorul de cuvânt la Comisiei, Amadeu Altafaj avertizeaza ca un asemenea comportament va avea consecinte. Nu precizeaza insa, care anume ? „Este in puterea Moldovei sa dovedeasca intregii comunitati internationale ca este o democratie functionala si stabila .”

Cea mai drastica sanctiune, in acest moment, ar fi suspendarea Republicii Moldova din Parteneriatul Estic – optiune pe care nici o oficialitate europeana nu o comenteaza.

Uniunea Europeana, remarca Ahto Lobjakas, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, nu poate folosi in acest moment nici pirghia financiara; pe de o parte, pentru ca instabilitatea interna face imposibila orice promisiune de ajutor pentru Moldova, ajutor de care ar avea mare nevoie in aceasta perioada de criza. Pe de alta parte, Chisinaul s-a intors spre est, apelind la ajutorul Rusiei si Chinei. Cu succes se pare, pentru ca ambele au promis un sprijin substantial. Care asteapta sa se materializeze.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG