Linkuri accesibilitate

Evenimentul zilei publică un interviu cu Dorin Chirtoacă


Temerile opoziţiei legate de posibilităţile autorităţilor de a frauda scrutinul

In calitate de lider al opozitiei, Dorin Chirtoaca acorda un interviu cotidianului Evenimentul zilei. Drept titlu, este aleasa afirmatia prudenta ca Romania poate ajuta Republica Moldova din interiorul Uniunii Europene, si nu cea oarecum de senzatie ca autoritatile de la Chisinau se pregatesc sa fraudeze ingenios alegerile din aceasta saptamana. Tanarul primar liberal al Chisinaului spune ca se vorbeste deja de buletine de vot tratate chimic, in asa fel incat votul pentru opozitie sa poata fi sters si transformat intr-un vot pentru comunisti, de nesters. Opozitia este preocupata si de posibilitatea de fraudare a alegerilor prin votul multiplu sau prin falsificarea listelor de votanti – mai arata Dorin Chirtoaca in interviul de la Evenimentul zilei. Intrebat despre solutiile pe care le-ar avea formatiunile de opozitie daca ar ajunge la guvernare, liberalul pomeneste grija pentru cheltuirea banului public si subventionarea producatorilor, pe un fond de stabilitate politica. Ar fi nevoie, in acelasi timp, de masuri care sa asigure functionarea democratica a statului, altfel decat la comanda unui singur om cum se intampla acum. Nu in ultimul rand, politicianul aminteste ca Moldova are nevoie de investitii care sa creeze locuri de munca.

Evenimentul zilei adauga acestui interviu si o scurta stire despre parcursul profesional si politic al lui Dorin Chirtoaca, citand declaratia facuta in 2007 intr-un interviu acordat presei straine, la scurt timp dupa victoria de la primarie: “Cetatenii Republicii Moldova ii depasesc in mentalitati pe politicieni”.

Romania libera sintetizeaza un grupaj de reportaje ale agentiei France Presse despre starea Moldovei inainte de alegeri, si care a ajuns in presa romaneasca prin intermediul agentiei NewsIn. Ziarul insista pe cele doua pozitii diametral opuse care scindeaza societatea moldoveana: tinerii, oamenii activi in general, vad in Romania un sinonim al Uniunii Europene, cu toate avantajele ce decurg de aici. Batranii, in special cei din mediul rural, cred ca numai sub comunisti isi au asigurate pensiile. O simplificare de facto a procedurilor de acordare a cetateniei romane ar ridica numarul solicitantilor la 2 milioane, din cele 4,3 ale tarii. In clipa de fata, circa 800.000 de cereri de cetatenie sunt inregistrate la consulatul Romaniei de la Chisinau – se mai arata in articolul din Romania libera.
XS
SM
MD
LG