Linkuri accesibilitate

„Nu sîntem nici ai lor, nici ai noștri... Nu sîntem invitați nici la un proiect”


Ialoveni, vedere aeriană
Ialoveni, vedere aeriană

Interviu cu primarul Gheorghe Caracuian din Ialoveni

Gheorge Caracuian: Oamenii nu stiu in care parte sa se duca. In stinga sau in dreapta, cu ai nostri sau cu ai vostri... Functionarii publici fac si ei parte din diferite partide, nu rezolva intrebarile de lucru, dar rezolva intrebarile partidelor lor. Eu am devenit primar independent si ceva-ceva se simte, ca noi cei din primaria Ialoveni nu sintem nici ai lor si nici ai nostri... Ar trebui sa se faca o lege, prin care, daca cineva devine presedinte al tarii sau prim-ministru, sau functionar public si primeste leafa din bani publici, sa nu mai fie si membru de partid. Atunci nu se va simti aceasta diferentiere atat in localitati cat si in intreaga tara.

Europa Liberă: Domnule primar, ce formula credeti ca ar trebui sa accepte partidele care vor accede in noul parlament pentru a forma guvernul si pentru a alege presedintele tarii?

Gheorge Caracuian: O conlucrare intre partide ar fi importanta. Dupa mine, eu vad o colaborare intre Partidul Democrat Liberal, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra. Aceste trei partide trebuie sa faca o coalitie. Ele in niciun caz nu pot sa faca o alianta cu comunistii. Mai este o varianta, ca Partidul Democrat unde a venit la conducere domnul Lupu, pentru ca el are o influenta in teritoriu, ar fi bine si partidul lui sa intre in aceasta alianta. Oamenii cred ca poate acesta va face ceva. El ar trebui sa se uneasca cu partidele democrate, cu acestea trei si cred ca toate cele 4 partide vor face ce trebuie sa faca, adica liniste, pace si prosperitate in Moldova.

Europa Liberă: Domnule Caracuian, numiti care ar fi prioritatile pentru viitorul parlament, pentru "slugile poporului" asa cum sint numiti deputatii. Ce probleme ar trebui sa fie incluse prioritar pe agenda de lucru a noului legislativ?

Gheorge Caracuian: Sa fie ales presedintele tarii, ca noi sa putem merge mai inainte cu pasi mai rapizi, sa putem rezolva problemele sociale si economice, sa rezolvam problemele cu vecinii nostri. Cu Rusia, cu Ucraina si cu Romania. Rusia acum nu primeste vinurile noastre, vinurile sint oprite la vama, cu Romania am stricat relatiile inca de la 7 aprilie. Noi trebuie sa traim ca fratii si in politica si in economie, si cred a aceste partide democratice ar rezolva prima intrebare care ne doare pe toti moldovenii. Avem produse agricole, avem vin, avem poama, dar nu avem unde sa le vindem

Europa Liberă: Domnule primar, sa inteleg ca relatia cu Romania ar fi unul din punctele cele mai vulnerabile, din moment ce cooperarea moldo-romana a fost stopata ? Are de suferit si primaria Ialoveni? Puteti sa imi dati exemple concrete?

Gheorge Caracuian: Concret, noi ne-am infratit cu comuna Tomesti si trebuia sa participam la niste proiecte de dezvoltare a orasului Ialoveni si a comunei Tomesti. Adica proiecte pentru imbunatatirea drumurilor, ajutarea gradinitelor, scolilor, apeducte, canalizare. Si acum aceste proiecte sint oprite.

Europa Liberă: Si, evident, fondurile nu vin...

Gheorge Caracuian: Fondurile nu vin... Nu mai sintem invitati in nici un proiect.
XS
SM
MD
LG